Ilkka Kivi vill vara närvarande i stunden

Text: Heidi Ahlström
Foto: Miika Storm
Artikel publicerad: 21.11.2023

Ilkka Kivi är ståuppkomiker, manusförfattare och aktiv på sociala medier. Han tycker om naturen och är intresserad av fåglar. Kivi tycker att det är onödigt att människor är rädda för att levnadsstandarden ska sjunka. Han tror vår livskvalitet kan bli bättre om levnadsstandarden sjunker.

Hur är läget?
– Bra, bra. Under sommarens turné var mina vitsar nya och fräcka. Det blev också nytt publikrekord. Efter det fick jag vara ledig flera veckor och vila ordentligt. Nu har arbetet börjat igen. Jag kommer att ha många uppträdanden och andra arbetsuppdrag.

Varför är det viktigt för dig att diskutera politik och klimatförändringen i sociala medier?
– Jag rör mig mycket i naturen och har sett hur skrämmande snabbt naturen förändras. Jag vill tala om viktiga saker fastän det inte alltid är roligt. Man behöver bara vara lite modig för att berätta om sina egna tankar.

– Offentliga personer har en större möjlighet än andra att göra sig hörda. Det är inte ansvarsfullt att använda den synlighet man får till att bara marknadsföra sig själv.

Hur ska man göra om man känner ångest inför klimatkrisen?
– För mig har det hjälpt när jag har lärt mig att acceptera situationen. Nu kan jag försöka påverka saker och det hjälper mot den ångest som jag känner.

– Vi står inför en katastrof som gäller hela världen och vi gör fortfarande inte tillräckligt för att stoppa den. Klart att det väcker rädsla. Men jag vill inte låta rädslan styra mitt liv. Rädsla är en känsla precis som andra känslor. Det lönar sig att lära sig av den. Rädslan hjälper oss att se saker som vi borde ändra på.

Varför är det vissa människor som inte tror att det finns någon klimatförändring?
– Människor får ångest om det finns en för stor motstridighet och konflikt mellan deras eget sätt att tänka och verkligheten.De personer som säger att de inte tror på klimatförändringen är oftast de som är allra mest rädda för den.

Varför är det så svårt att ändra på sådana vanor som är skadliga för klimatet?
– Av någon anledning hör det till vår livsstil idag att man ska köra bil, äta kött och flyga när man åker på semester. Lika bra kunde det höra till vår livsstil att leva i en välmående natur eller att besöka biblioteket och cykla till olika ställen!

– Det är typiskt för oss människor att vi snabbt börjar med sådana vanor som verkar lockande och att vi börjar se dem som en del av vår identitet. Vi klarar inte av att stanna upp och fråga oss själva varför vi gör på ett visst sätt och varför det känns självklart att göra just så. Om vi stannar upp en stund kan vi försöka få syn på våra egna tankar och vanor och se på dem från ett nytt håll.

– Att köra bil orsakar utsläpp och det är dessutom dåligt för vår kondition. Det kan vi inte förneka. Men när man påpekar det här är det många människor som blir upprörda och känner sig förolämpade. Därför är det svårt att prata om de här sakerna på ett neutralt sätt och fundera på vad som är bra eller dåligt med någon viss sak som vi gör. Hur borde vi förhålla oss till unga personers oro för klimatförändringen?

– Att de unga känner oro för vad som ska hända med klimatet är vårt fel. Det är vuxna som har gjort de beslut som gör klimatförändringen värre. Unga människor vet mycket om vad som händer i världen. De förstår redan som mycket unga att livet i framtiden kommer att vara annorlunda än idag.

– Unga mår dåligt också för att de inte har lika mycket makt som vuxna. Ungdomarna förtjänar att vi vuxna berättar ärligt om hur saker är och gör det som behöver göras.

Du har talat om närvaro. Vad betyder närvaro för dig?
– Om vi bara tänker på det förflutna ser vi lätt bara vad vi borde ha gjort annorlunda. Om vi bara koncentrerar oss på framtiden ser vi bara vilken stor mängd arbete eller vilken stor katastrof som väntar där. Att tänka så är tungt och får oss att må dåligt.

– För mig har det hjälpt att vara närvarande här och nu. Då kan jag lugna mig och vara närvarande för andra människor. Att vara närvarande i stunden är inte att fly från verkligheten, tvärtom.

Ser du hopp för framtiden?
– Historien har som tur visat att vi människor kan göra snabba förändringar. Först ser förändringen omöjlig ut men sedan kan en idé ändå sprida sig snabbt.

– Närvaro hjälper oss att acceptera situationen och ändra vår egen inställning. Då får vi ro i själen och kan använda vår energi och våra krafter till annat. Vi kanske märker att vi redan har allt vi behöver.

Profil

Namn: IIkka Kivi
Ålder: 37 år
Bostadsort: Limingo, född i Ylivieska
Yrke: Ståuppkomiker, manusförfattare
Hobbyer: Fågelskådning, videospel, att göra musik.
Favoritmat: ”Jag är allätare”.
Viktigt i livet: Att vara närvarande här och nu.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)