Johanna gör nu folkmusik i många stilar

Text: Maria Österlund
Foto: Anna@annaway
Artikel publicerad: 26.09.2018

Johanna Almark Mannila och JAM Ensemble har nyligen kommit ut med en ny skiva. Skivan heter Sjung för livet och spela som folk. Skivan innehåller finlandssvensk folkmusik på nytt sätt.

Johanna Almark Mannila är en mångsidig musiker. Hon berättar att hon som barn gick i musikskola. Där var hon med i kören och lärde sig spela violin och piano.

– Men jag var ganska lat med att öva på spelläxorna, säger hon.

I 15-årsåldern vaknade ändå intresset för musik på allvar. Då ville hon bli bättre och började öva mera. Hon blev uppmanad att välja ett instrument men kunde inte. Hon ville inte lämna bort någonting.

När det blev dags att fundera på studier och yrke visste hon att det skulle handla om musik och människor. Det blev småningom studier i skolmusik vid Sibeliusakademin. Efter det har det blivit mera kurser och studier. Johanna är också körledare och kapellmästare.

– Jag tycker om att få använda kroppen när jag gör musik. Därför gillar jag att leda körer och att syssla med världsmusik. Senare har det blivit också latinamerikansk musik och jazz.

– Men jag saknade ändå den klassiska musiken och lärde mig därför dirigera en symfoniorkester. Fast det är kanske ändå inte riktigt min grej. En symfoniorkester kan vara väldigt stor och högljudd. Jag började sedan syssla med barockmusik. Där är grupperna som spelar mindre och instrumenten är mera lågmälda, förklarar Johanna.

På senare år har hon jobbat med sin egen röst och sjungandet.

– Jag har aldrig satsat på något särskilt utan jag tycker om att göra musik mångsidigt.

Gammal sångbok blev ny skiva

För något år sedan hittade Johanna en gammal skolsångbok. Hon tyckte om sångerna och blev inspirerad. Hon gjorde nya arrangemang av de gamla sångerna. Det blev en blandning med lite jazz, afro, latinamerikanskt och klassiskt.

Nu är sångerna inspelade på den nya skivan Sjung för livet och spela som folk. På skivan medverkar många instrumentalister och en kör som Johanna har jobbat med i flera år.

– För mig är språket och traditionen viktiga. Därför vill jag föra vidare vår finlandssvenska sångtradition.

Johanna tycker det är viktigt att musiken förenar människor.

– Givetvis vill jag att människor lyssnar när jag sjunger, men det är också viktigt att publiken får delta. På konserterna där vi framför de gamla sångerna låter jag publiken sjunga med. Det brukar bli en fin stämning, säger Johanna.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)