Kaurismäki fick pris på filmfestivalen i Cannes

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva /AFP / Patricia de Melo Moreira
Artikel publicerad: 05.06.2023

Filmregissören Aki Kaurismäki fick pris på filmfestivalen i Cannes som hölls i slutet av maj. Kaurismäki fick juryns pris. Det är det tredje finaste priset som delas ut på festivalen.

Aki Kaurismäki fick pris i Cannes för sin film Kuolleet lehdet (Döda löv). Filmen fick priset Prix du Jury, alltså juryns pris. Det anses att det här priset kommer på tredje plats bland de finaste priserna.

Det var skådespelarna Alma Pöysti och Jussi Vatanen som tog emot priset. Kaurismäki hade redan åkt hem när priset delades ut.

Aki Kaurismäki har fått fina filmpris också tidigare. År 2002 vann han Grand Prix-priset i Cannes. Det var för filmen Mies vailla menneisyyttä (Mannen utan minne). Den filmen var också Oscars-kandidat. På filmfestivalen i Berlin år 2017 fick Kaurismäki priset som delades ut till den bästa regissören.

Den nya filmen Döda löv kommer upp på biograferna i Finland den 15 september. Före det visas filmen på filmfestivalen i Sodankylä.

Filmfestivalen i Cannes hör till de kändaste i världen. Cannes är en stad i södra Frankrike.

Bloom, Pöysti och Vatanen.
Alma Pöysti och Jussi Vatanen tog emot filmpriset i Cannes den 27 maj. Till vänster ses den brittiska skådespelaren Orlando Bloom som delade ut priset. Bild Lehtikuva / AFP / Christophe Simon

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)