Lyckad matfestival på Helsingfors Arbis

Text: Helena Holm-Cüzdan
Foto: Helena Holm-Cüzdan
Artikel publicerad: 25.04.2024

Det bjöds på internationell mat på Helsingfors Arbis i början av april. Det var Arbis integrationselever som bjöd på mat från sina hemländer.

Tina Romberg är utbildningsplanerare på Arbis. Hon berättar att det är fler är tidigare som deltar i integrationsstudier på svenska.

För några år sedan var antalet integrationselever omkring 30 per läsår. Nu har Arbis ungefär 80 studerande som vill integreras på svenska.

Arbis och andra som arbetar med integration har berättat mera om att man kan integreras på svenska i Finland. Det kan vara en orsak till att antalet studerande har ökat.

Många ville delta i matfestivalen

De som studerar svenska på Arbis har fått välja om de vill delta i Arbis matfestival. Ganska många ville delta.

Ghita Henriksson arbetar som ansvarig lärare i hushåll. Hon berättar att integrationseleverna har gått på en kurs där de har bekantat sig med finländsk mat.

Inför matfestivalen har studerandena sedan bekantat sig med varandras mattraditioner. De har också provlagat de maträtter de vill bjuda på. Samtidigt har eleverna övat svenska tillsammans.

Bild av en ung kvinna som tittar mot kameran. Ansiktet och axlarna syns. Bakom henne finns en utprintad version av Ukrainas flagga.
Svitlana Nandolyna kommer från Ukraina. Rätten hon bjuder på heter banosh.

Svitlana Nandolyna bjuder på banosh. Det är en rätt gjord på majs, fetaost och bacon. Man kan äta banosh till exempel efter att ha ätit borschsoppa först. Banosh äts bland annat i Ukraina, Moldavien och Slovakien.

Natalia Samotoienko kommer också från Ukraina. Hon har lagat små munsbitar med champinjoner och andra munsbitar med myskpumpa inlindad i bacon.

Natalia berättar att det odlas många olika sorters pumpa i Ukraina och att man ofta lagar söta rätter av pumpa. Den maten som hon har lagat nu kan man till exempel äta när man träffar vänner och sitter och pratar.

Bild av en somalisk kvinna med svart huvudduk och dräkt i grönt och guldfärg. Hon tittar mot kameran.
Fowsiyo Mohamed har lagat sambusa.

Fowsiyo Mohamed och Sagal Barrow har lagat sambusa. Det är en rätt från Somalia som man ofta äter när det är fest och vid olika högtider. Sambusa är en sorts pastej med ett skal av deg som man sedan fyller med kött, fisk eller grönsaker.

Bild på en kvinna med mörkt långt hår. På väggen bakom henne syns Georgiens flagga.
Natalia Faridze från Georgien bjuder på khachapuri som är ett bröd med fyllning i.

Natalia Faridze från Georgien har bakat khachapuri som är ett sorts ostbröd. Det finns många olika sorters khachapuri i Georgien.

På matfestivalen bjöds också på festmat från Tunisien och efterrätter från Ryssland, Polen och Ukraina.

Matfestivalen var mycket lyckad, och det var många som vill smaka på maten som integrationseleverna hade lagat.

Små portionsbitar av mat vackert upplagd på små engångstallrikar.
Dina Chagra från Tunisien har lagat en av sina favoriträtter Tajine el Bey. Det är en rätt som man lagar till exempel inför bröllop eller olika högtider.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)