Maria Lund vann sångtävlingen ”Tähdet, tähdet”

Text: Betty Marschan
Foto: Maria Lunds hemalbum
Artikel publicerad: 30.05.2023

Maria Lund är sångare och skådespelare. För en vecka sedan vann Lund den populära tävlingen ”Tähdet, tähdet” som visats på tv-kanalen Nelonen.

Maria Lund sjunger och spelar teater. Det är hennes yrke. Hennes föräldrar var operasångare. Musik har varit en viktig del av Lunds liv sedan hon var liten.

I våras har Lund deltagit i den populära tv-tävlingen ”Tähdet, tähdet”. Åtta artister tävlade med att sjunga olika sorters musik. Artisterna sjöng bland annat hip hop, Eurovision-låtar och finsk schlager.

Tv-tävlingen hade sju avsnitt och för varje avsnitt röstades en artist ut. Maria Lund vann till slut hela tävlingen. I finalen sjöng hon låten ”Golden eye” från James Bond-filmen med samma namn.

Du vann en mycket populär sångtävling som heter ”Tähdet, tähdet”. Hur kändes det att vinna?

– Jag var verkligen glad när jag blev tillfrågad att vara med i det här programmet eftersom det är ett av mina favoritprogram inom reality-tv. Jag har alltid lyssnat på och sjungit olika sorters musik. Såklart kändes det otroligt fantastiskt att vinna.

Vilken musikgenre var svårast, lättast eller roligast?

– Hip hop var utmanande för mig eftersom jag aldrig tidigare sjungit hip hop inför publik. Visst har jag rappat för mig själv när jag lyssnat på skivor, men det är en helt annan sak att rappa inför publik.

– Den lättaste musiken för mig var musikaler eftersom jag har jobbat med musikaler i 20 år.

– Det roligaste avsnittet var rockmusik! Särskilt min 12-åriga son var stolt över sin mamma som hoppade runt på scenen och skrek högt och mycket. Min hals var ganska trött efter det avsnittet.

Var du nervös när du tävlade?

– Jag är alltid nervös, oavsett om det är en liten publik i en salong eller en stor inspelning på tv. Det var inte så lätt att tävla att sjunga. Plötsligt kom jag ihåg hur jag kände mig som barn när jag tävlade i att spela harpa. Jag var ganska nervös inför juryn, men det var helt i onödan. Jag fick många goda råd av människorna i juryn.

Ni tävlade i många veckor, var det en jobbig helhet?

– Det var jobbigt men också väldigt givande. Fast jag fungerar bäst under press. Inspelningsdagarna var långa och ibland spelade vi in flera avsnitt i följd. Efter tv-inspelningarna skyndade jag mig till teatern för kvällens föreställning.

Vad gör du för tillfället? Vilka planer har du för sommaren? Var kan vi se dig härnäst?

– Under resten av året uppträder jag på många konserter och gigs runtom Finland. Jag vill sjunga inför publik och träffa min publik, därför har jag valt att inte spela teater det här året.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)