Nu finns det tre lättlästa muminböcker

Text: Matilda Hemnell
Foto: Lärum
Artikel publicerad: 21.11.2018

Nu finns också Trollkarlens hatt i lättläst version. Det är den tredje muminboken som har bearbetats till lättläst.

Lärum-förlaget utkom tidigare i höstas med en ny lättläst bok. Det är Tove Janssons älskade muminbok Trollkarlens hatt som nu finns i lättläst version.

Trollkarlens hatt är den tredje av Janssons muminböcker som förlaget ger ut återberättad på lättläst svenska. Sedan tidigare finns Farlig midsommar och Kometen kommer.

Genom de lättlästa böckerna vill Lärum-förlaget göra det finlandssvenska kulturarvet tillgängligt för fler läsare.

Den lättlästa Trollkarlens hatt är återberättad av författaren Jolin Slotte och innehåller Tove Janssons originalillustrationer.

– Att återberätta Trollkarlens hatt är som att bjuda in alla svaga läsare till muminvärlden. Alla dem som vill läsa själva, men upplever att originalboken är för svår, säger Jolin Slotte.

Trollkarlens hatt berättar om sommaren då Mumintrollet, Snusmumriken och Sniff hittade en magisk hatt. Hatten ställde till med problem i Mumindalen, men den var också till stor nytta.

I boken gör också Muminfamiljen en utfärd till hattifnattarnas ö, och det är här Tofslan och Vifslan kommer till Mumindalen.

– I Trollkarlens hatt finns mycket av Tove Janssons säregna humor, som jag har jobbat hårt för att förmedla i den lättlästa texten, säger Jolin Slotte.

Vad är en lättläst bearbetning?

I en lättläst bearbetning, också kallad en återberättad roman, har en annan författare återberättat en bok.

Bearbetningarna är kortare och skrivna på en enklare svenska än originalet. De är gjorda för de läsare som upplever att originalet är för svårt, men ändå vill ta del av berättelsen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)