Ny film om Stormskärs Maja

Text: Betty Marschan, källa Hbl, Biografiskt lexikon i Finland (blf.fi)
Foto: Solar Films / Antti Rastivo
Artikel publicerad: 10.03.2023

Böckerna om Stormskärs Maja blir en ny långfilm. Filminspelningarna började förra hösten på Åland. Premiär blir det om ett år.

Anni Blomqvist var en åländsk författare som levde på 1900-talet. Hon skrev många böcker om livet förr i tiden på Åland. Anni Blomqvists kändaste böcker handlar om Stormskärs Maja och hennes liv på en ö i Ålands skärgård. Böckerna om Stormskärs Maja ska nu bli en långfilm.

Största delen av filmen spelas in på Åland. I februari spelades vinterscenerna in. Det fanns inte tillräckligt med snö på marken, så filmteamet måste använda konstsnö.

Filmen spelas också in i Åbo och i Helsingfors under våren. Sommaren 2023 återvänder filmteamet till Åland för att fortsätta filma Stormskärs Maja.

Filmen är en stor satsning

Den nya filmen regisseras av Tiina Lymi, som är både skådespelare, författare och regissör. Huvudpersonerna i filmen om Stormskärs Maja spelas av de svenska skådespelarna Amanda Jansson och Linus Troedsson.

Filmen är en väldigt stor satsning. Filmen kostar över 4 miljoner euro att göra. Det är den största filmproduktion som gjorts på svenska i Finland någonsin.

Blomqvist skrev om livet på Åland

Stormskärs Maja fanns inte på riktigt, men många händelser i böckerna hände på riktigt i Anni Blomqvists liv.

Bokserien om Maja består av sex böcker. Blomqvist skrev böckerna mellan åren 1966 och 1973. Blomqvist har berättat att hon tänkte på sin pappas faster när hon skrev böckerna om Maja.

Det är inte första gången som Stormskärs Maja blir film. För 50 år sedan gjordes en tv-serie om Stormskärs Maja. TV-serien blev väldigt populär i Finland. Tv-serien regisserades av Åke Lindman och musiken skrevs av Lasse Mårtenson.

Filmen om Stormskärs Maja filmas främst på Åland. Vinterscenerna filmades i februari 2023.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)