Omtalad film om presidentvalet

Text: Petri Kiuttu
Foto: Helsinki filmi/Tuukka Temonen
Artikel publicerad: 25.03.2014

Tuukka Temonens dokumentärfilm Presidentin-tekijät orsakade mycket diskussion redan före premiären.

Den finska dokumentärfilmen handlar om det jobb som gjordes inom Samlingspartiet under presidentvalskampanjen 2012. Det blev mycket diskussion efter att filmens regissör Tuukka Temonen och Taru Tujunen, som var både chef för valkampanjen och partisekreterare på Samlingspartiet, började bråka. De var oense om vem som skulle bestämma om innehållet i filmen. Tujunen ansåg att filmen skulle handla om presidentkandidaten Sauli Niinistö och inte om de som jobbade med kampanjen.

Filmen berättar på ett intressant sätt om Niinistös kampanj och om de anställda. Filmen visar att de anställa många gånger drabbades av förtvivlan och handlingsförlamning. De som frivilligt jobbade med kampanjen tappade ibland humöret och blev trötta på Niinistös nycker. Kanske det inte känns bra för Samlingspartiet att det här visas. Men Niinistö var redan tidigare känd för att vara en egensinnig och självständig politiker.

Förutom Tujunen visar filmen marknadsföringsansvariga Kirsi Piha, ekonomiansvariga Hjallis Harkimo och Niinistös fru Jenni Haukio. Niinistö själv syns mycket lite i filmen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)