Osäker höst för teatrar

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Artikel publicerad: 04.08.2021

Det är svårt för teatrarna att planera höstens program. Coronapandemin har drabbat hårt kultursektorn. Teatrar, biografer och konsertsalar har haft stängt och många kulturevenemang har backats.

Svenska Teatern i Helsingfors öppnar sitt spelår i september. Men ingen vet ännu med säkerhet hur stor publiken får vara. I värsta fall får enbart 100 personer komma till teatern. Vanligen ryms det 600 personer i den stora teatersalongen.

Många människor som jobbar med kultur säger att situationen är orättvis.

– Jag förstår att begränsningarna var stränga i början av pandemin, men nu är många vaccinerade och situationen därför en annan, säger Joachim Thibblin, som är teaterchef på Svenska Teatern.

– Människor får sitta bredvid varandra på tåg och flyg, men inte gå på teater. Det känns orättvist. Vi kan faktiskt ordna coronasäkra föreställningar för publiken, säger Thibblin.

Det är inte enbart Svenska Teatern som har det svårt. Alla andra teatrar i Svenskfinland har samma problem. Ingen vet exakt hur många biljetter man får sälja. Det betyder att de pengar som kommer från biljettförsäljningen kanske inte räcker till löner. Det är många människor som jobbar på en teater. Skådespelare, ljudtekniker, snickare och biljettförsäljare behöver alla lön för sitt jobb. Nu är framtiden mycket osäker inom kulturbranschen.

Åbo Svenska Teaters chef Jukka Aaltonen är också bekymrad.

– Vi vill bara bli behandlade på samma sätt som alla andra. I sommar har människor kunnat besöka fotbollsmatcher och festivaler och det känns underligt att teatrarna då har så stränga begränsningar, säger Aaltonen.

Källa: HBL

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)