Sara Ray är Finlands Lucia 2019

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva, Folkhälsan/Henrik Schütt
Artikel publicerad: 04.12.2019

Sara Ray har valts till Finlands Lucia 2019.

– Det känns superroligt att få bli Finlands Lucia. Det känns som en stor möjlighet att påverka i samhället och hjälpa dem som har det sämre. För mig handlar julen om att se människor. Det säger Sara Ray i Folkhälsans pressmeddelande.

Sara Ray kommer från Esse i Pedersöre i Österbotten. Hon ska bli lärare men studerar också biologi. Hon har sjungit i en studentkör i Vasa.

Den här vintern kommer att bli annorlunda för Sara Ray. På luciadagen den 13 december kröns hon till Lucia i domkyrkan i Helsingfors. Det är Finlands tidigare president Tarja Halonen som kröner Lucia i år.

Efter kröningen väntar ungefär 100 uppdrag runt om i Finland. Lucia Sara ska bland annat besöka många sjukhus, äldreboende och fester i december och januari.

Insamlingen stöder familjer

Förutom att Lucia sprider ljus och sjunger så är hon också symbol för en insamling. Luciainsamlingen samlar in pengar som går till välgörande ändamål.

I år går pengarna till barnfamiljer som har det svårt. Det är Folkhälsan som sköter Luciainsamlingen.

I år är det 70 år sedan luciatraditionen kom till Svenskfinland. Det här firar man med en Luciakonsert i Helsingfors den 15.12. På konserten sjunger Lucia, men också Frida Andersson, Josefin Silén och Vasas flora och fauna.

Lucia skrider nerför domkyrkans trappa i Helsingfors med sitt följe av tärnor och tomtar. Fjolårets Lucia hette Elin Qvist.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)