Sjung julsånger och stöd mammor

Text: Maria Österlund
Foto: Finska missionssällskapet
Artikel publicerad: 15.12.2014

Evenemanget De vackraste julsångerna har igen startat i kyrkor runt om i Finland. Vid sångtillfällena samlar man in pengar till förmån för mammor i utvecklingsländerna.

Sångevenemangen är öppna för alla. Det är bara att ta reda på när det sjungs i vilken kyrka och sedan gå dit. På adressen www.devackrastejulsangerna.fi kan du fylla i din egen ort och kolla var och när det hålls sångevenemang där du bor.

Sångevenemangen är redan i full gång och fortsätter ännu efter jul. De sista evenemangen hålls kring trettondagen, den 6 januari.

I kyrkan får man ett häfte med 23  sångtexter. En stor del av sångerna är gamla älskade julsånger, några är nyare. Alla i kyrkan sjunger sedan en del av sångerna tillsammans.

Under sångevenemanget bär man upp kollekt, man samlar alltså in pengar. De här pengarna går till att hjälpa mammor i utvecklingsländer. Man hjälper bland annat med utbildning och hälsovård.

President Tarja Halonen är beskyddare för årets julsångsevenemang. Hon säger att kvinnor i u-länderna har ett hårt liv. Förutom att de är mammor jobbar de väldigt hårt och producerar en stor del av maten i u-länderna.

– Det är viktigt att deras ställning förbättras, säger Halonen.

I fjol kom det in nästan en miljon euro under evenemanget De vackraste julsångerna. I år hoppas man på ännu mera pengar. Den som har glömt att ta med pengar kan betala med ett textmeddelande från mobilen. I några församlingar går det också att betala med kort.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)