Vesa-Matti Loiri är död

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.08.2022

Skådespelaren, musikern och komikern Vesa-Matti Loiri är död. Loiri är en av Finlands kändaste och mest älskade underhållare. Loiri var mycket mångsidig. Han var inte bara skådespelare och musiker utan också en duktig idrottare.

Vesa-Matti Loiri dog i onsdags. Han var 77 år gammal när han dog. Loiri var sjuk i cancer.

Nästan alla finländare visste vem Vesa-Matti Loiri var. Han uppträdde under sju olika årtionden. Loiris karriär började redan år 1962. Han var då 17 år gammal och med i filmen Pojat (Pojkarna).

Loiri var med i många filmer av Spede Pasanen. Hans kändaste rollkaraktär var Uuno Turhapuro. Loiri spelade Uuno i 19 filmer. Vesa-Matti Loiri var också med i många andra filmer.

Loiri gjorde också många roller i olika underhållningsprogram på tv. En känd karaktär var Nasse-Setä och en annan Jean-Pierre Kusela.

Men Loiri gjorde också annat än komedi. Han gjorde också allvarliga roller på teatern. Bland annat var han med i en uppsättning av Sju bröder.

Vesa-Matti Loiri gav ut 34 skivor. Han är särskilt känd för sina tolkningar av Eino Leinos dikter. Loiri gav ut fyra skivor med sånger där texterna var Eino Leinos dikter.

bild ur en film
Vesa-Matti Loiri är kanske mest känd som Uuno Turhapuro. Bilden visar Vesa-Matti Loiri i rollen som Uuno Turhapuro och skådespelaren Marjatta Raita som spelade hans fru Elisabeth.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)