Det är brist på info i Ryssland

Text: Petri Kiuttu
Foto: Laura Oja
Artikel publicerad: 19.04.2022

Kriget i Ukraina fortsätter. Ryssland anföll Ukraina den 24 februari. Det brutala kriget har upprört människor överallt. Kriget är ändå inte vanliga ryssars fel.

Rysslands anfall mot Ukraina har fördömts i många länder. Det är inte många i hela världen som förstår Rysslands president Vladimir Putin. Ryssland har gjort sig skyldigt till hemska våldsamheter och troligen också allvarliga krigsbrott i Ukraina.

Ryssland försvarar kriget med att man vill säkra sin egen ställning. Ryssland vill inte heller att dess grannländer ska gå med i Nato. De här förklaringarna ger förstås inte Ryssland rätt att kriga.

Enligt nyheterna stöder en stor del av ryssarna kriget och Putin. I Ryssland talas det ändå inte om krig, utan om ett specialuppdrag.

Det finns inte längre någon yttrandefrihet i Ryssland. Därför är människor rädda för att säga vad de tycker. Många vet inte ens vad som är sant. Nyhetsinformationen är ändrad och felaktig.

Kriget i Ukraina är inte vanliga ryssars fel. Kriget är inte heller de ryssars fel som bor i Finland. Det här är viktigt att komma ihåg.

Det är också därför det är viktigt att känna igen riktig och sann information. Det är viktigt att veta vem som kommer med information och varför.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)