Vi får inte godkänna rasism

Text: Petri Kiuttu
Foto: Adel Rezapour
Artikel publicerad: 22.09.2023

Rasism och hatprat hör till de största hoten i det finländska samhället. Det är extra bekymmersamt om rasism och hatprat används inom politiken.

Rasism har diskuterats mycket hos oss den här sommaren och hösten. Det har varit särskilt mycket diskussion om vad regeringens nya ministrar har sagt och skrivit. En del har sagts och skrivits för länge sedan, men det är saker som bör fördömas.

Diskussionen var så högljudd på sommaren att något måste göras. Statsminister Petteri Orpo grundade en arbetsgrupp för att motarbeta rasism och arbeta för jämlikhet. Samtidigt intygade statsminister Orpo att hela regeringen respekterar jämlikhet.

Diskrimineringsombudsman Kristina Stenman sade efter semestern att hon är orolig. Hon sade att man i Finland talar skarpt och ibland elakt om invandrare. Det här känns skrämmande. Det är ett hot om rasism och hatprat blir något som allmänt godkänns.

Politikerna och särskilt ministrarna måste nu klart ta ställning i frågan. Det enda som duger är att de tar avstånd från rasism.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)