Finland fick ny president

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen
Artikel publicerad: 05.03.2024

Alexander Stubb började sitt arbete som president på fredag i förra veckan. President Stubb sade att han är tacksam och ödmjuk över uppdraget. Alexander Stubb är Finlands 13:e president.

Alexander Stubb tog emot presidentuppdraget i Riksdagen. Han lovade att följa Finlands lag och sköta uppdraget så att det främjar Finlands och finländarnas bästa. Stubb sade att han är både tacksam och ödmjuk när han tar emot uppdraget som Finlands nya president.

I sitt tal sade president Stubb att Finland måste arbeta för fred. Stubb betonade att han inte är rädd för att göra också svåra beslut, ifall besluten är för Finlands och finländarnas bästa. Stubb betonade också att det är viktigt med samarbete. Finland är nu medlem i försvarsalliansen Nato. Finland är också medlem i Europeiska unionen, alltså EU. Finland har dessutom ett försvarsavtal med USA.

President Sauli Niinistös presidentperiod tog slut på fredag förra veckan. Niinistö var republikens president i 12 år. Niinistö tog farväl och tackade för det stöd han har fått. Niinistö sade att han är tacksam för att finländarna har litat på honom. Niinistö påminde också om att vi har det bra i Finland.

Fyra personer på balkongen till presidentens slott i Helsingfors. Från vänster vänster Suzanne Innes-Stubb, Alexander Stubb, Sauli Niinistö, Jenni Haukio.
Två presidentpar vinkade på balkongen i presidentens slott. Till vänster Suzanne Innes-Stubb och Alexander Stubb och till höger Sauli Niinistö och Jenni Haukio.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)