Allt är klart för vinter-OS

Text: Markku Juusola
Foto: Jeon Han/Wikimedia Commons
Artikel publicerad: 17.01.2018

Allt är klart i Pyeongchang i Sydkorea. De olympiska vinterspelen startar där om tre veckor.

Fast egentligen arrangeras de olympiska vinterspelen på flera orter i Sydkorea. Skidgrenarna arrangeras i skidcenter i inlandet. Tävlingarna i skridskoåkning och ishockey ordnas i staden Gangneung vid kusten.

Tävlingarna i längdskidåkning ordnas i skidcentret Alpensia. Det finns inte mycket snö i Sydkorea på vintern. Därför görs största delen av snön med snökanoner. Skidspåren i Alpensia kommer delvis att gå över en golfbana.

Ungefär 110 finländska idrottare åker till de olympiska spelen. Förutom idrottarna åker också många idrottsledare, läkare, tränare och skidvallare. Sammanlagt åker drygt 200 finländare till Pyeongchang.

Det finns förstås mat i Sydkorea. Men trots det tar det finländska OS-laget med sig 60 paket finländskt kaffe och 900 påsar snabbgröt.

OS-bostäderna blir semesterbostäder Idrottarna ska bo i nya våningshus i OS-byn Alpensia. När idrottarna åker hem ska bostäderna användas av koreaner som firar semester.

Koreanerna är ännu inte särskilt intresserade av OS-tävlingarna. Koreaner sysslar inte så mycket med vintersport. Sydkoreanska idrottare har egentligen klarat sig bra bara i konståkning.

Man vet inte vad det ska hända med idrottsanläggningarna efter OS. Kommer de alls att användas?

En miljon biljetter säljs till OS-tävlingarna, berättar tidningen Helsingin Sanomat. I slutet av förra året hade bara hälften av biljetterna sålts.

Källor Yle, Helsingin Sanomat

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)