Alpinisterna siktar mot toppen

Text: Maria Österlund, källor Yle, Hbl
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.11.2014

De alpina skidåkarna Marcus Sandell och Andreas Romar ser framåt efter att ha kämpat med skador.

Finlands framgångsrika alpina skidåkare Tanja Poutiainen avslutade sin karriär förra säsongen. Nu är det yngre åkare som ska försöka ta en plats i världseliten. I Finlands alpina A-landslag finns Marcus Sandell, Andreas Romar, Samu Torsti och Santeri Paloniemi. De största förväntningarna ligger på Sandell och Romar.

Både Sandell och Romar har kämpat med skador. Sandell kraschade i backen 2009. Han skadade sig allvarligt och förlorade sin ena njure. Sandell kämpade sig ändå tillbaka till toppen. Förra säsongen led han av ryggbesvär och blev opererad, men nu är han tillbaka igen.

Marcus Sandell tävlar i storslalom. Han startade säsongen med en fin sjunde plats i världscuptävlingen i Sölden i Österrike i slutet av oktober. Det är hans bästa placering hittills.

I Hbl säger Sandell att hans mål är att åka så bra att han får starta i den första gruppen. Det ger honom möjligheter till bra placeringar både i världscupen och i VM.

Andreas Romar kraschade i backen förra vintern och fick säsongen förstörd. Han hade besvär med en skada i hälen. Nu är skadan läkt och han åker för fullt igen.

– Jag tänker inte längre på skadan när jag åker, säger Romar till Yle.

Romar tävlar i störtlopp och super-G.

– Jag satsar på fartgrenarna, men kanske jag också ska försöka åka storslalom.

Romar inleder säsongen i Lake Louise i Kanada i november. Den viktigaste tävlingen för både honom och Sandell är VM-tävlingarna som arrangeras Vail/ Beaver Creek i  USA i februari.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)