Amanda Kotaja jagar sin dröm

Text: Petri Kiuttu, källa IT-lehti
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 31.08.2016

Amanda Kotaja har en dröm. Hon vill vinna en guldmedalj i de para lympiska spelen.

Kotaja är igen lite närmare sin dröm. Den 21-åriga rullstols-löparen åker till de paralympiska spelen i Rio för att representera Finland. Det är andra gången Kotaja deltar i de paralympiska spelen. Hon var med också i London för fyra år sedan. Där blev hon fjärde på 100 meter.

Amanda Kotaja har vunnit tre EM-guld och ett VM-guld i rullstol i serien T54. Men hon har ännu ingen paralympisk medalj. På försommaren kunde inte Kotaja delta i EM eftersom hon måste opereras. Men det stör henne inte. Hon har hela tiden siktat på tävlingarna i Rio. Där deltar Kotaja på 100 och 400 meter.

Fastän Kotaja ännu är ung hör hon till det finländska lagets viktigaste idrottare. Hon är ett av de största medaljhoppen. Hennes eget mål är klart. Hon vill vinna guld i Rio.

– Rio har länge varit mitt största mål. Jag klarade mig överraskande bra i London, men kanske det ändå var för tidigt för mig att vinna då, funderar Kotaja i tidskriften IT.

Kotaja kommer från Vampula i Satakunta. Hon representerar fortfarande sin hemkommun fastän hon numera bor i Helsingfors.

Kotaja har en medfödd ryggmärgsskada. Därför har hon alltid suttit i rullstol. Hennes ben fungerar inte som de borde. Men skadan har inte hindrat henne från att röra sig eller leva ett bra liv.

De paralympiska spelen är OS för människor med funktions-nedsättningar. Det ordnas paralympiska spel vart annat år. Sommar- och vinterspelen ordnas på samma orter som de vanliga olympiska spelen.

Totalt 4350 idrottare kommer till tävlingarna i Rio. De representerar 170 olika länder. Finlands lag består av 26 idrottare och två handledare. Finländarna deltar i 11 sportgrenar.

De paralympiska spelen ordnas i Rio de Janeiroi Brasilien 7-18 september.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)