Årets förebild väntar på sommaren

Text: källa HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.04.2014

Häcklöparen Nooralotta Neziri belönades på Idrottsgalan. Hon fick titeln Årets förebild. Den 21-åriga Neziri är glad men lite förvånad över priset.

– Nog känns det ju lite tokigt att jag som är så ung får ett sådant pris, som Årets förebild, säger Neziri i en intervju i Helsingin Sanomat.

Neziris bakgrund är en orsak till att hon fick det här priset. När Neziri var sju år råkade hon tillsammans med sin familj ut för en allvarlig älgolycka. Hennes mamma fick ett handikapp i olyckan. Som barn tog Nooralotta hand om sin lillebror och sina två småsystrar.

Nooralottas erfarenheter och hennes bakgrund har gjort henne uthållig och envis också vad gäller träningen. Neziris pappa kom till Finland från Makedonien år 1991. Neziris balkanska rötter har märkts på hennes sätt. När hon har misslyckats har hon ibland blivit så arg att hon har använt svordomar.

– Efteråt skäms jag nog för mina utbrott, har hon sagt.

Det sägs att Nooralotta Neziri är en passionerad idrottare. Hon tränar så ivrigt att hennes tränare ibland måste bromsa lite.

– Det finns de som säger att finländska idrottare inte tränar tillräckligt hårt. Men man måste komma ihåg att vila också.

I fjol löpte Neziri nytt finländskt rekord på 100 meter häck. Det var i VM i Moskva och rekordtiden är 13,06. I augusti arrangeras friidrotts-EM i Zürich i Schweiz. Neziris mål är att ta sig till final i EM och komma bland de åtta bästa.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)