Dans är både konst och idrott

Text: Matti Välimäki
Foto: Matti Välimäki
Artikel publicerad: 15.12.2014

Dans har blivit en populär hobby som passar alla.

Jag hör stämningsfull musik. Tapio Saario och Tiina Penttinen dansar samba. De tar rytmiska steg och rör sina kroppar skickligt. Vi har tittat in i dansföreningen Boleros träningssal i Åbo. Dansläraren och yrkesdansaren Janika Saarni ger då och då råd till Tapio och Tiina.

Dans är populärt idag. Tv-programmet Dansar med stjärnor har gjort tävlingsdansen känd. Nu har många nya par lockats med i tävlingsdansen.

Men det är också populärt att syssla med olika slags fria show-danser. Och många dansar traditionella danser på dansplatser. De gamlas dans som eleverna på klass två i gymnasiet dansar är redan är viktig tradition.

Tapio och Tiina har tävlingsdansat i ett par år.

– Det roliga med dans är att man får uttrycka sig själv när man dansar. Och det finns alltid nytt att lära sig, säger Tapio.

Dansläraren Janika Saarni anser att dans är en kombination av idrott och konst. Och att dansen för människor samman. Dans är socialt.

– Dans ger dessutom bra fysisk kondition. Via dans lär man sig behärska sina rörelser och sina muskler. Och musiken gör det roligt att röra sig, säger Janika. Hon tycker att dans passar för alla.

Yrkesdansarnas tävlingar kan jämföras med vilken toppidrott som helst. Det krävs mycket träning om man vill ha framgång i tävlingsdans.

– Men också på toppnivå är grunden för allt dansglädje. Det är den som får en att fortsätta träna, säger Janika Saarni.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)