Det blev hockeyguld och nu firas det

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.02.2022

Finlands herrlandslag i ishockey vann guld i de olympiska spelen i Peking. Landslaget som kallas Lejonen vann i finalen över den ryska olympiska kommitténs lag med siffrorna 2-1.

Det var Ville Pokka och Hannes Björninen som gjorde Finlands mål.

Det här är ett historiskt OS-guld. Det är första gången Finland vinner OS-guld i ishockey. I världsmästerskapen har Finland vunnit guld tre gånger.

Det finländska herrlandslaget är just nu överlägset bäst i världen. Också landslagets chefstränare Jukka Jalonen uppskattas i många andra länder.

jalonen och filppula
Lejonens chefstränare Jukka Jalonen (till vänster) och landslagets kapten Valtteri Filppula.

Statsministern och presidenten gratulerade

Statsminister Sanna Marin och kulturminister Antti Kurvinen gratulerade Lejonen. Republikens president Sauli Niinistö gratulerade Lejonen via Twitter. Presidenten skrev: Lejonen besegrade björnen, ett stabilt och starkt lag!

Slovakien vann brons i OS. Slovakien vann över Sverige i bronsmatchen.

Folkfest på Olympiastadion

Det ordnas en stor fest på Olympiastadion i Helsingfors idag måndag. Festen ordnas till Lejonens och Damlejonens ära. Finlands damishockeylag, alltså Damlejonen, vann brons i OS.

Folkfesten hålls på stadion måndagen den 21 februari klockan 19-20.30. Ishockeyförbundet säger att 20 000 personer ryms med på festen. Man kan skriva ut en biljett gratis via internet. Det verkar ändå som att alla biljetter redan har gått åt.

Ishockeyförbundet hoppas att de som kommer till festen använder munskydd. Man ska också vara frisk om man vill komma på ishockeyfesten.

firande människor på salutorget
Många finländare samlades för att fira vid statyn Havis Amanda på salutorget i Helsingfors. Festen började redan på söndag morgon. Bilden är tagen den 20 februari.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)