Dressyr är en känslig sport

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.04.2020

Henri Ruoste är dressyrryttare. Dressyr är en ridsport där ryttaren och hästen försöker nå ett så exakt resultat som möjligt.

Henri Ruoste är Finlands mest framgångsrika ryttare efter Kyra Kyrklund. Den 37-årige Ruoste säkrade i vintras också en plats i följande olympiska spel.

Henri Ruoste bor i Tyskland. Han är en professionell ryttare. Ruoste säljer dyra topphästar tillsammans med sin fru.

Dressyr är en mycket känslig och noggrann sport. Prestationen är perfekt först sedan när både ryttaren och hästen har lyckats bra. I dressyr utför ryttare och hästen ett bestämt rörelseprogram. Programmet  ska genomföras så precis som möjligt. Minsta möjliga fel gör att man förlorar poäng i en tävling.

Henri Ruoste lyckades förra året komma till EM-finalen i dressyr. Enligt Ruoste var finalen en svår upplevelse för hans häst Rossetti. Rossetti är en känslig och mycket försiktig häst.

– Det var mycket ljud på tävlingsplatsen. Musiken spelades på hög volym. Publiken skrek och väsnades. Rossetti verkade vilja fly scenen redan i början av programmet, berättar Henri Ruoste i tidningen Helsingin Sanomat.

En intensiv och känslig häst kan vara mycket skicklig. Nackdelen är att en sådan häst lätt blir nervös. Som tur var kunde Rossetti till slut lugna ner sig och koncentrera sig på tävlingen.

Källa HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)