Ekaterina Volkova siktar mot toppen

Text: källa FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.04.2015

Ekaterina Volkova som tävlar i grenen rytmisk sportgymnastik gör samma rörelser många timmar per dag.

Genom upprepningarna lär sig gymnasten rörelserna. I rytmisk sportgymnastik försöker man göra rörelserna så perfekt som möjligt. Det här är en krävande gren som kräver hård träning med många upprepningar.

Efter den fyra timmar långa träningen uppmanar tränaren Larisa Gryadunova Ekaterina att tänja. Om man inte tänjer och tar hand om musklerna efter träningen hinner inte kroppen återhämta sig ordentligt.

Ekaterina som bor i Vanda siktar mot toppen. Den 17-åriga gymnastens mål är att vara med i OS i Rio de Janeiro nästa år. I april ska hon delta i gymnastik-EM.

Ekaterina tränar över 30 timmar per vecka. De flesta veckoslut är hon på läger i Kisakallio idrottsinstitut. Största delen av hennes fritid går till träning eller till tävlingsresor. Ekaterina studerar vid ett idrottsgymnasium.

– Det här är en livsstil. Ingen tvingar mig. Det här är härligt!

Tränaren anser att Ekaterina var ganska gammal när hon började med gymnastiken. Hon började träna när hon var 7 år gammal. Men tränaren säger att Ekaterina har utvecklats mycket på tio år. Hon har fått säkerhet i sina upprepningar och hon har bra teknik när hon hanterar de olika redskapen.

Ekaterina behöver 40 000 euro per år för att kunna träna och tävla. Hon får stöd av Gymnastik-förbundet och av Finlands olympiska kommitté. Men det är ändå hennes föräldrar som betalar den största summan.

EM i rytmisk sportgymnastik startar den 29 april i Minsk i Vitryssland.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)