En ung gymnastikstjärna

Text: Petri Kiuttu, källor Länsiväylä, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.12.2015

Monica Sileoni är Finlands följande stora namn inom redskapsgymnastiken.

Många tror att just Sileoni kan vara följande stora namn inom gymnastiken. Fast hon bara är 16 år gammal har hon redan hunnit representera Finland i både EM och VM och i OS för unga. Däremot deltar hon inte i de olympiska spelen i Rio nästa sommar.

– Jag vet att det är mycket svårt att komma till de olympiska spelen. Men jag ska ännu ta mig dit.

Sileoni tränar sex dagar i veckan. Hon får hemundervisning i skolämnena så det är möjligt för henne att träna nästan hela dagen. Varje dag tränar hon ungefär fyra timmar. Dessutom har hon morgonträningar två dagar i veckan.

–Träningen är hård. Jag måste vila en dag i veckan, annars håller inte kroppen, berättar Sileoni i tidningen Länsiväylä.

Som motvikt till gymnastiken tränar Sileoni balett en dag i veckan. Det gör henne vigare och förbättrar hennes hållning.

Sileonis familj har inte levt vanligt familjeliv på flera år. Sileoni började med gymnastik när hon var 10 år gammal. Efter det har hela familjen satsat på att hon ska bli riktigt bra. Monicas mamma Kirsi Sileoni är hela tiden med på dotterns träningar. Hon är mamma, lärare, tränare och manager.

– Jag bara gymnastiserar. Mamma sköter det andra och tar reda på hur jag kommer framåt, säger Monica i Helsingin Sanomat.

Någonting har Monica ändå tvingats ge upp för gymnastikens skull.

– Jag har inga andra vänner än de som är med i gymnastiken.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)