Europeiska stortävlingar startade i Baku

Text: Maria Österlund, källa Baku 2015, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.06.2015

En stor idrottstävling som kallas European Games, alltså europeiska spelen, startade i Azerbajdzjan på fredagen. Över hundra finländska idrottare deltar i tävlingarna.

Över 6 000 idrottare från Europa samlas i Azerbajdzjans huvudstad Baku för att tävla i 20 olika grenar. Bland grenarna finns friidrott, cykling, brottning, simning och karate. Med finns också lagsporter som volleyboll och vattenpolo.

Tävlingarna European Games påminner om liknande stora idrottstävlingar som arrangeras vart fjärde år i andra världsdelar, till exempel i Asien och i Amerika. Tävlingarna brukar kallas för världsdels-OS, alltså olympiska spel. Det är nu första gången de här tävlingarna arrangeras i Europa, men man planerar redan följande tävlingar om fyra år.

Standarden på tävlingarna är ändå inte lika hög som i OS, eftersom inte idrottare från hela världen deltar. European Games ger därför många unga idrottare en möjlighet att delta i verkliga stortävlingar. För många finländska idrottare är det här årets viktigaste tävling.

Både äldre och erfarna och unga idrottare representerar Finland i Baku. OS-guldmedaljören Satu Mäkelä-Nummela som tävlar i skyttegrenen trap deltar till exempel. Bland de unga löftena kan nämnas brottaren Petra Olli och gymnasten Tomi Tuuha. Finland deltar också i lagsporterna volleyboll med ett herrlag och i beach volley med både herr- och damlag.

European Games pågår fram till den 28 juni.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)