Finland vann världsmästerskapet i ishockey

Text: Markku Juusola, källa STT
Artikel publicerad: 30.05.2022

Finland är världsmästare i ishockey. Finland vann med 4–3 i finalen mot Kanada.

Finalmatchen var väldigt spännande. I början av matchen spelade Kanada bättre. Kanada var snabbare på isen än Finland. Efter två perioder ledde Kanada med 1-0.

I den tredje perioden förbättrade Finland sitt spel. Kanada tog många utvisningar. Dessutom skadades den kanadensiske målvakten. Kanada var tvungen att byta målvakt.

Det var då Mikael Granlund blev Finlands hjälte. Han gjorde två mål. Snart gjorde Joel Armia Finlands tredje mål.

Men Kanada gav inte upp. Under matchens sista minuter gjorde Kanada ännu två mål. Spelet var jämnt 3–3 när den egentliga speltiden tog slut. Efter det spelades förlängning, alltså en extra period.

Finland vann världsmästerskapet under förlängningen när Sakari Manninen gjorde Finlands fjärde mål från Mikael Granlunds passning.

Finländarna firade segern

Finalen spelades i Tammerfors. Tusentals människor firade Finlands guld på Tammerfors gator och på Centraltorget i Tammerfors. Också på Helsingfors Salutorg samlades tusentals festande finländare.

Finland vann VM i ishockey för fjärde gången. Detta var huvudtränaren Jukka Jalonens tredje världsmästerskap.

Anfallsspelaren Valtteri Filppula skrev historia. Han har nu vunnit världsmästerskapen, OS-guld och NHL-mästerskapen. Han är den första finländska spelaren som har vunnit alla tre mästerskapen.