Finlands basketlandslag tävlar hemma

Text: Petri Kuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.08.2017

I år arrangeras basket-EM i fyra olika länder. Finlands landslag får spela inför sin hemmapublik, första gången på 50 år.

Finlands basketlandslag kallas ofta för Susijengi (varggänget). Senast finländarna hade möjlighet att spela i EM hemma var 1967. Då blev Finland sjätte. Nu har laget möjlighet att göra historia.

Gruppspelet spelas den här gången i fyra olika länder: Finland, Turkiet, Israel och Rumänien. Finlands grupp spelar i Helsingfors. Finlands mål är att ta sig vidare från gruppspelet. De följande matcherna spelas i Istanbul i Turkiet.

Finländarna möter genast en hård motståndare: Frankrike. Frankrike tog brons i VM. De andra lagen i Finlands grupp är Island, Grekland, Slovenien och Polen.

Finländarna startar sitt EM-spel den sista augusti. Den sista gruppspelsmatchen mot Island spelas den 6 september. Islänningarna får ett stort gäng fans med sig till Helsingfors. Bollspel är nu mycket populära i Island.

Koponen och Markkanen är stjärnor Det finska basketlagets största stjärnor är den unga superstjärnan Lauri Markkanen och den erfarna Petteri Koponen. Det är en god nyhet för finländarna att den 29-åriga Koponen börjar vara i skick och kan spela i EM.

– Vi hoppas Petteri hinner komma i bra form, säger landslagets tränare Henrik Dettman.

EM i basket 31.8-17.7.

1 svar på ”Finlands basketlandslag tävlar hemma”

  1. Det är mycket spännande att höra i lördagen hurudant var spelet i lördag morgon. Hela min Vasabrors familj ska resa till Hfors på fredagen. Deras lag är Vasas Salama (Blixt). Min bror är basket domare, men nuförtiden sittr han i hjul stol och bara tittar, emedan han har haft ett alvarligt hjärninfarkt ett år sedan. Hans son, mitt godbarn, spelar sig själv, är också domare och tränar mikropojkar ca. 10 – 12 år. Hans dotter,
    hon är mycket begåvard, säger min bror. Också min brors dotter spelar basket boll i Vasas blixt.
    Och mamma bakar mokkarutor och kokar kaffe,
    När småbarn har spelet .

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)