Finländska Baba Lybeck har vunnit EM-guld i tyngdlyftning

Text: Betty Marschan, källa Hbl, IL, www.europeanmasterswl.com
Foto: Baba Lybeck
Artikel publicerad: 24.08.2022

Baba Lybeck är ny Europamästare i tyngdlyftning. Lybeck tog guld i EM-tävlingarna i helgen. Hon är även finsk mästare från i år.

Baba Lybeck är en populär finländsk journalist, programledare och producent. Lybeck har idrottat hela sitt liv men tyngdlyftning är en ny hobby för henne.

– Jag började med tyngdlyftning för fem år sedan då jag fyllde 50 år. Jag vill hålla mina muskler starka också när jag blir äldre.

Lybeck tävlar i klassen under 64 kilo i åldersgruppen 55-åringar. Masters-EM i tyngdlyftning hölls i Raszyn i Polen i mitten av augusti. För att få delta i Masters-tävlingar ska man vara minst 35 år gammal.

Ryck och stöt

Tyngdlyftning består av två delgrenar, ryck och stöt. Ryck görs så att stången lyfts i ett ryck från golvet upp i luften med sträckta armar. Stöt görs så att stången först lyfts från golvet till axlarna och sedan  knuffas vidare uppåt på sträckta armar. Tyngdlyftaren får göra tre ryckförsök och tre stötförsök i tävlingen. Lybeck lyfte 36 kilo i ryck och 48 kilo i stöt.

Det var mycket varmt i Polen under tävlingarna och alla tyngdlyftare fick kämpa extra hårt.

–  Jag är verkligen glad över guldet. Jag blev överraskad över att vinna. Det var 30 grader varmt inne i tävlingssalen och en hård tävling. Men samtidigt var det en härlig stämning på tävlingen, säger Baba Lybeck.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)