Fotbolls-EM kör igång

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 24.05.2016

Europamästerskapen i fotboll börjar på fredag den 10 juni. Fotbollsvänner kan se fram emot en hel månad med bra matcher och god stämning.

Fotbolls-EM arrangeras i Frankrike. Turneringens officiella namn är UEFA Euro 2016. Totalt 24 europeiska landslag har tagit sig till slutturneringen. Finland är inte med. Av de nordiska länderna är Sverige och Island med.

De viktigaste matcherna kommer att spelas på stadion Stade de France i Frankrikes huvudstad Paris. Förutom i Paris spelar man också matcher i nio andra städer.

Sammanlagt spelas 51 EM-matcher. Turneringen kör igång med en match mellan värdlandet Frankrike och Rumänien den 10 juni.

Turneringen startar med sex grupper med fyra länder i varje. De två bästa i varje grupp går direkt vidare till slutspel. Också de fyra bästa treorna går vidare. De som tar sig vidare och vinner sina kvartsfinalmatcher går vidare till semifinal. Semifinalernas segrare spelar om EM-segern i finalen.

Största turneringen i Europa Det är nu femtonde gången europeiska mästerskapen i fotboll arrangeras. Värdlandet Frankrike kom med utan att behöva kvala. Fem länder är med för första gången. De är Albanien, Island, Nordirland, Slovakien och Wales.

Fotbolls-EM arrangeras vart fjärde år. Det här är det största idrottsevenemanget i Europa. Fotboll är världens populäraste idrottsgren. Hur det kan gå funderar vi på i texten bredvid.

Fotbolls-EM tar slut den 10 juli. Yle sänder matcherna direkt på sina kanaler.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)