Fotbolls-VM i Qatar diskuteras

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.06.2017

År 2022 ska fotbolls-VM arrangeras i Qatar. Nu har det politiska läget i det här arablandet ändå blivit så mycket svårare att många vill flytta tävlingarna.

Sex länder från Mellanöstern och Afrika har brutit sina relationer med Qatar. Saudiarabien, Egypten, Bahrain, Yemen, Libyen och Förenade Arabemiraten anklagar Qatar för att stödja terrorism. Politiskt är situationen kring Persiska viken just nu mycket orolig.

2010 gav internationella fotbollsförbundet Fifa Qatar rätten att arrangera VM-turneringen 2022. Men nu funderar man om det är klokt att hålla fotbollsturneringen där. Tyska fotbollsförbundets ordförande Reinhard Grindel säger att länder som har kontakter med terrorism inte borde få ordna sådana stor tävlingar.

Redan tidigare har Qatar fått kritik för att de människor som bygger fotbollsarenorna har det mycket dåligt. Gästarbetare från Asien och Afrika bygger fina arenor i Qatar, men får mycket dåligt betalt. Många byggnadsarbetare har dött eller skadats i arbetet.

Qatar uppfyller inte heller internationella regler för mänskliga rättigheter, yttrande frihet och miljökrav.

Fifa beviljade VM-turneringen 2018 till Ryssland. Också det här beslutet har kritiserats.

Vänsterförbundets riksdagsman Paavo Arhinmäki är en stor fotbollsvän. Han säger att det var ett stort misstag att låta Qatar arrangera fotbolls-VM. I en intervju i Helsingin Sanomat säger Arhinmäki att det här blir det vansinnigaste VM någonsin.

Qatar är ett litet land på Arabiska halvön. Landet har två miljoner invånare. Qatar är ett av de rikaste länderna i världen.

Källa HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)