Fotbolls-VM intresserar finländarna

Text: Petri Kiuttu, källa FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.06.2014

Finländarna följer ivrigt matcherna i fotbolls-VM. En halv miljon finländare följer matcherna som spelas i Brasilien.

Yle sportens chef Panu Pokkinen berättar att finländarna är mycket intresserade av VM-slut- turneringen. Fastän det kan sändas hela nio timmar fotboll på tv en vanlig kväll, så verkar inte finländarna tröttna.

– Matcherna har i medeltal över en halv miljon tittare. Om vi jämför tittarsiffrorna med tidigare turneringar och beaktar att matcherna delvis sänds väldigt sent så har det gått över förväntan, säger Pokkinen. Pokkinen tror att de höga tittarsiffrorna beror både på det trista vädret och på att det håller på att födas en ny fotbollskultur i Finland.

Fast det är ändå inte lika många som tittar på fotboll, jämfört med de olympiska spelen eller stora mästerskap i friidrott.

– Hela 1,8 miljoner finländare tittade på spjutfinalen i friidrotts-VM i Moskva, säger Pokkinen. Det var det programmet som drog näst mest tittare i fjol. Mest tittare drog Slottsbalen.

Europa intresserar Finländarna är särskilt intresserade av matcherna där de bästa europeiska lagen spelar. Också värdlandet Brasiliens matcher intresserar mycket. Fastän europeiska favoritländer som England, Spanien och Italien redan har fallit ur turneringen så fortsätter finländarna att titta. Den här veckan börjar slutspelet i fotbolls-VM. Det kommer att vara fina och spännande matcher.

Yle satsar ovanligt mycket på VM-tävlingarna i fotboll.

– Fotboll-VM är årets näst största satsning efter de olympiska vinterspelen, säger Pokkinen.

Finalen i fotbolls-VM spelas söndag 13.7 kl. 22. Sändningen börjar kl. 21 på TV2.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)