Fotbolls-VM körde igång i Brasilien

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.06.2014

Brasilien är ett jättestort land. När man reser från söder till norr i Brasilien motsvarar det en resa i Europa från Lappland till norra Afrika. Fotbolls-VM spelas i hela 12 olika städer.

Världsmästerskapsfinalen spelas på Maracanã- stadion i Rio de Janeiro söndagen den 13 juli.

För brasilianarna är VM- tävlingarna en stor fest. Fotbolls-VM syns på gatorna i städerna och långt in i landet nära regnskogen Amazonas.

Fotboll är den viktigaste idrottsgrenen för de passionerade brasilianarna. Det har sagts att Brasilien andas och lever via fotbollen. Fotbollen syns över allt i hela landet.

Men VM-tävlingarna och arrangemangen har ändå också fått kritik. Människor har tvingasts flytta från sina hem för att man har byggt nya stadion och vägar där. Också tävlingsarrangemangen har fått kritik. Tävlingarna körde ändå igång som planerat. Nu är det dags att koncentrera sig på fotbollen.

Brasilien hoppas givetvis att det egna landslaget ska vinna VM-guld. Brasilien hör till turneringens förhandsfavoriter, tillsammans med regerande mästaren Spanien. Andra mästarkandidater är Holland, Tyskland, Portugal och Argentina.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)