Fotbollsdomaren som arbetar mot rasism

Text: Matti Välimäki
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.11.2020

Mohammad Al-Emara är en känd finländsk fotbollsdomare. Han säger bestämt att det inte finns någon plats för rasism inom fotbollen. Fotbollen kan däremot visa hela samhället hur man gör rätt.

För några år sedan spelade Haka-KTP en match i fotbollens första division. Någon ropade rasistiska ord från läkaren. Fotbollsdomaren Mohammad Al-Emara bad då den som refererade matchen meddela att matchen kommer att avbrytas om det inte blir slut på ropen. Ropen fortsatte trots varningen. Då bad domaren spelarna gå iväg till omklädningsrummet.

– Det var spännande. Och det var fint att se att spelarna tyckte som jag. Ingen tyckte att jag hade gjort fel, berättar Al-Emara.

Han gjorde på samma sätt senare i en annan match. Då var det en ordningsman som såg till att den som ropade gick bort från läktaren.

Man lyssnar på spelarna

Al-Emara spelade själv fotboll innan han blev domare. Han har vunnit finska mästerskapet för A-juniorer när han spelade för Åboklubben Inter.

– På den tiden var det ganska vanligt med rasistiska rop. Många ropade också till mig. Men nu är situationen lite bättre. Det är också andra än fotbollsdomaren som gör något om någon skriker rasistiska saker. Al-Emara betonar att det inte finns rum för någon rasism inom fotbollen. Här har fotbollsspelarna möjlighet att vara goda förebilder för hela samhället.

Fotbollsdomare Al-Emara

– Fotboll är världens populäraste idrottsgren. Därför är det mycket viktigt att alla som sysslar med fotboll visar vad som är rätt och vad som är fel.

Populära fotbollsspelare har väldigt många fans, alltså anhängare. Därför är det många som noga lyssnar på det fotbollsspelarna säger.

Fotbollen förenar olika människor

Al-Emara säger att fotbollen har möjlighet att föra samman olika slags människor.

– Människor kan spela fotboll tillsammans fast de kommer från olika delar av världen. I fotboll spelar det ingen roll fast man inte förstår varandras språk. Enligt Al-Emara kan fotbollen hjälpa invandrare att anpassa sig till det finländska samhället. Al-Emara är själv född i ett flyktingläger i Saudiarabien. Han kom till Finland när han var två år gammal. Al-Emaras föräldrar är från Irak.

– Jag kan säga att fotbollen räddade mig. När jag hade det svårt kändes det ändå bra när jag var på fotbollsplanen. På fotbollsplanen var jag godkänd och där uppskattade de andra mig.

Det finns många olika uppgifter man kan sköta inom fotbollen.

– Förutom spelare behövs det domare, tränare och servicefolk. Var och en kan säkert hitta en roll som passar, säger Al-Emara.

Målet är att få döma i världsmästerskapen

Spelarna i den högsta fotbollsligan i Finland har redan två gånger valt Al-Emara till den allra bästa fotbollsdomaren i serien. Förutom att vara fotbollsdomare jobbar han som tolk. Al-Emara tror att han har haft mycket nytta av att själv ha spelat fotboll.

– När jag spelade var jag ganska hård. Domarna tog ofta tag i det jag gjorde och jag fick många varningar. Jag tror att jag nu som domare förstår

också de spelare som är ungefär sådana som jag var.

Al-Emara säger att en bra fotbollsdomare måste förstå spelet men också människorna. Han måste vara en bra ledare. Han måste kunna kommunicera med olika slags människor. Dessutom måste fotbollsdomaren ha mycket bra kondition. Domaren måste också klara av att jobba under press. Publiken kritiserar ofta högljutt mot domarens beslut. Mohammad Al-Emara har satt upp höga mål för sin domarkarriär.

– Min dröm är att få vara domare i en VM-final, säger han.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)