Fredrik Smulter lyfte 400 kilo

Text: Maria Österlund
Foto: Ida Kronqvist
Artikel publicerad: 03.06.2014

Finland har fått en ny världsmästare i kraftgrenen bänkpress. Han heter Fredrik Smulter och representerar Malax IF.

Smulter tog hem titeln i VM tävlingarna i Rodby i Danmark i slutet av maj. Smulter tog hem VM-segern med det nya fantastiska världsrekord-resultatet 400 kilo i ett enda lyft. Det är en stor förbättring. Det gamla världsrekordet var 375 kilo och hans eget personliga rekord var 361 kilo. –Det är ett sagolikt resultat. Jag hade lyft bra på träning och visste att jag kunde lyfta över 375 kilo. Men det här överträffade mina förväntningar. Jag vet inte var jag fick krafterna ifrån, säger Smulter till LL-Bladet.

Smulter vann över tvåan Jonathan Leo från USA som ledde ännu efter andra lyftet. Finlands Kenneth Sandvik som tidigare har vunnit världsmästerskapet flera gånger, blev nu fjärde.

Det är stora vikter det handlar om i bänkpress som är en del av grenen styrkelyft. I bänkpress ligger man på rygg och lyfter en skivstång med vikter från bröstet upp på raka armar.

Fredrik Smulter har tränat styrkelyft sedan år 2000. Han tävlar i supertungviktsklassen, för män som väger över 120 kilo.

– Jag tränar 4-5 gånger i veckan på gym och så cyklar jag för att hålla konditionen. För mig är det en livsstil som jag trivs med. Styrkelyft är inte någon gren som gör att man blir rik. Till vardags jobbar jag som vakt på polisfängelset i Vasa, berättar Smulter.

Damsilver

Också på damsidan hade Finland framgång i VM- tävlingarna. Finlands Hanna Rantala som tävlar i klassen under 52 kilo tog silver. Tävlingen vanns av Kaori Nagaya-Shirakawa från Japan.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)