Gåfotboll passar alla

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 18.11.2022

Överallt i världen spelar människor i olika åldrar foboll. För att spela fotboll behöver man egentligen bara en boll och människor som spelar. För några år sedan utvecklade man en ny sorts fotboll som passar alla. Den här sporten kallas gåfotboll.

I Kvarnbäcken spelar folk gåfotboll

En hösteftermiddag kommer ett tiotal spelare till idrottshallen i Kvarnbäcken. De ska spela gåfotboll. Träningen kör igång i den ganska ovanliga grenen gåfotboll.

I hallen finns också den 35-åriga Aapo Kotkavuori. Han är tränare för gåfotbollslaget Kukunori ry och han vet allt om gåfotboll. Kukunori är en förening som försöker hjälpa människor med problem, så att de mår bättre mentalt.

Aapo Kotkavuori är tränare i gåfotboll.

Vad är gåfotboll?

Gåfotboll är en form av fotboll där risken att skada sig är liten.

– Risken att skada sig går inte helt att få bort i fotboll. Också i gåfotboll kan spelet vara snabbt och sparkarna hårda, säger Aapo Kotkavuori.

Eftersom sporten heter gåfotboll är det förbjudet att springa. Det är också förbjudet att sparka bollen högre än till höfthöjd, att nicka bollen med huvudet och att tackla eller på annat sätt ha fysisk kontakt. Gåfotboll är en sport som är lätt att börja med och som passar för alla. Fastän man inte får springa kan gåfotboll vara både fartfyllt och spännande. Spelarna blir svettiga på träningen och det är spännande många gånger. Det är ändå allra viktigast att spelarna har roligt tillsammans.

Fotboll är en gren med gemenskap

Tränaren Aapo Kotkavuori har spelat fotboll nästan hela sitt liv. Han började spela när han var sex år gammal. Aapo är tränare, men han spelar också själv i klubben Pajamäen Palloveikot.

– Jag är fortfarande förvånad över att vuxna människor som har familj verkligen orkar komma till träningarna sent på kvällen. Men fotboll är en gren som förenar människor, säger Aapo.

Aapo har tränat barn, tanter och farbröder. Han har också erfarenhet av att träna ungdomar i gymnasie- och yrkesskolåldern. Också de unga som inte gillar sport brukar tycka om gåfotboll!

Till gåfotboll behöver man spelare, en spelplan och en boll.

Grenen föddes i Storbritannien

Gåfotboll är en gren som utvecklades i Storbritannien för ungefär tio år sedan. Idag spelar människor gåfotboll i 35 länder. I Finland finns det gåfotbollslag i de 20 största städerna. Ofta är det personer som har en fysisk funktionsnedsättning som spelar gåfotboll.

– I grenens hemland Storbritannien är det mest äldre som spelar gåfotboll. Där finns det väldigt många spelare. Det finns över tusen gåfotbollslag, berättar Aapo.

I Finland ordnar föreningen Kukunori gåfotboll för personer som har haft mentala problem. Det är en gren som fungerar bra som en del av rehabiliteringen. Kukunori ordnar också en turnering som kallas Kukunori Cup.

– Jag tror att gåfotboll påverkar människors liv på ett bra sätt både när det gäller det sociala och det mentala. Och så är det förstås också viktigt att röra på sig, säger Aapo.

Fotboll kräver inte mycket utrustning

Fotboll är världens populäraste idrottsgren. En orsak är att man inte behöver ha en massa utrustning för att kunna spela fotboll. I princip räcker det med en boll. Fotboll är också ett enkelt spel, det är lätt att förstå grundidén i spelet.

Olli Kuukkanen sköt en snyggt mål på gåfotbollsträningen. Träningen hölls i bollhallen i Kvarnbäcken i Helsingfors.

Bra motion och trevlig samvaro

Olli Kuukkanen deltar i träningen i gåfotboll i östra Helsingfors. Kuukkanen säger att gåfotboll är lämplig motion för honom. Det är spännande att spela och pulsen stiger lämplig mycket så han blir lite andfådd.

– Det var min kompis som berättade för mig om den här sportgrenen. Han lockade mig med och här är jag fortfarande med och spelar.

– Gåfotboll är en utmärkt sportgren för mig. Det är lugn motion och jag får röra mig med bollen. Jag har alltid gillat bollsporter. Gåfotboll passar väldigt bra för en pensionär som mig.

– Gåfotboll är en hobby med många goda sidor. Jag kan rekommendera grenen för alla. Det är spännande och roligt att spela. Pulsen slår snabbare på planen så det är bra motion. Det bästa är kanske ändå stämningen. Vi som spelar har en trevlig gemenskap. Och så är det ju alltid roligt när man får tävla lite.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)