Guld till Suur-Hamari, silver till Kiiveri

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.03.2022

Finlands idrottare klarar sig bra i de paralympiska spelen. Skateboard-åkaren Matti Suur-Hamari vann på måndagen guld i snowboardcross. Den alpina skidåkaren Santeri Kiiveri fick silver i tävlingen i grenen superkombination.

De finländska idrottarna har kunnat fira i tävlingarna som kallas paralympics. Matti Suur-Hamari vann guld på måndagen och Santeri Kiiveri tog silver. Suur-Hamari har redan tidigare vunnit två paralympics-guld och tre världsmästerskap.

– Den här segern är verkligt viktig för mig. De senaste åren har varit svåra, sade Suur-Hamari i en intervju för Yle.

Suur-Hamaris vän och tränare Mikko Wendelin dog hösten 2019. Wendelin dog i en sjukdomsattack. Han var bara 41 år gammal.

Men det finns också glädje i Suur-Hamaris vardag. Matti Suur-Hamari och hans sambo Ronja Rajala fick sitt första barn i höstas.

De paralympiska vinterspelen arrangeras i Peking i Kina. Tävlingarna pågår fram till den 13 mars. Paralympics arrangeras på samma ställe som de vanliga olympiska spelen. Det är idrottare med funktionsnedsättningar som tävlar i paralympics.

Idrottare från Ryssland och Belarus får inte delta i paralympics. Den internationella paralympiska kommittén gav inte idrottarna från de här länderna tillstånd att tävla. Orsaken är att Ryssland och Belarus tillsammans har börjat ett krig mot Ukraina.

kiivari
Finlands Santeri Kiiveri. Kiiveri vann en silvermedalj i Peking paralympics i den alpina skidgrenen superkombination.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)