Henry Manni uppmuntrar unga

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.09.2018

Paraidrottaren Henry Manni uppmuntrar ungdomar. Manni säger att begränsningarna ofta sitter i det egna huvudet.

Henry Manni har vunnit hela 17 medaljer i rullstol i både EM- och VM-tävlingar. Manni har deltagit fyra gånger i VM och tre gånger i EM i parafriidrott. Manni tävlar i rullstol i klassen T34.

Mannila har en ärftlig sjukdom som ger honom svaga muskler i benen och leder till ett rörelsehandikapp. Manni kan gå korta sträckor. Men om han försöker gå långt räcker inte muskelkraften till.

Som barn kunde Henry Manni gå helt vanligt. Men sedan blev sjukdomen svårare. Han fick sin första rullstol när han gick i lågstadiet. I en intervju för Helsingin Sanomat säger Manni att han tyckte det var trevligt att få rullstol.

– Jag tyckte det var en bra sak. Rullstolen gjorde att det blev lättare för mig att röra mig. Jag lärde mig snabbt att använda rullstolen. De andra kompisarna rörde sig snabbt på cykel eller skateboard. Jag rullade fort i min stol.

Manni uppmanar alla barn och unga att modigt möta sina svårigheter. Manni säger att det inte lönar sig att ge upp.

– Det kan vara svårt att röra sig, men allt är möjligt. Ofta sätter vi själva begränsningar för oss. Egentligen finns begränsningarna mest i vårt eget huvud.

Manni är en framgångsrik idrottare, men han är inte proffs. Manni arbetar som idrottsinstruktör på Finlands Handikapp-idrott och -motion VAU rf.

Källor VAU, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)