Ida Hulkko drömmer om en OS-medalj

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.07.2021

Ida Hulkko är en av Finlands bästa simmare. I sommar deltar hon i sommar-OS i Tokyo i Japan.

Ida Hulkko har tre drömmar. Hon vill delta i OS, vinna en OS-medalj och bli soldat. Hulkkos pappa är generallöjtnant Petri Hulkko vid Försvarsmakten.

Ida Hulkko är finländsk mästare på 100 meter bröstsim och tvåa på 50 meter bröstsim i EM-tävlingarna. Hulkko simmade nytt finskt rekord på 100 meter bröstsim förra sommaren. Rekordet gjorde att Ida Hulkko valdes in i det finländska laget som åker till de olympiska sommarspelen i Tokyo. Alltså kommer en av Hulkkos drömmar snart att gå i uppfyllelse.

– Det var fantastiskt, jag var helt mållös ett tag. Nu måste jag bara träna riktigt hårt. Jag njuter av varje ögonblick, sade Ida Hulkko i en intervju för Helsingin Sanomat i våras.

Även de finländska simmarna Ari-Pekka Liukkonen och Matti Mattsson kommer att delta i OS i sommar.

Det finns många olika grenar i simning i OS

Simning är en speciell olympisk sport. Ett ovanligt stort antal medaljer delas ut i simning. I Tokyo delas det ut medaljer i sammanlagt 17 olika grenar och distanser i bansimning. Dessutom delas medaljer ut i simning i öppet vatten.

Ida Hulkko tror att hon kommer vidare från försöksheaten i OS. En plats i semifinalen är möjlig. Men det kräver en utmärkt prestation.

– Vi har några tuffa simmare från USA och Australien. Alla har en väldigt stark vilja att tävla och vinna. Coronapandemin har också stoppat många simtävlingar, säger Ida Hulkko.

Engelska i Tammerfors

I höstas började Ida Hulkko studera vid Tammerfors universitet. Hon studerar engelska.

Förutom sina studier vill Hulkko gå till armén. Hon planerar att påbörja sin militärtjänst hösten 2024. Följande sommar-OS ska arrangeras i Paris år 2024. Också där planerar Ida Hulkko och tävla.

Årets olympiska spel inleds den 23 juli. Sommar-OS fortsätter sedan till den 8 augusti. OS arrangeras i Tokyo, Japans huvudstad.

Källa HS

Ida Hulkko i simbassängen i EM i Budapest i maj.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)