Island överraskade i fotbolls-EM

Text: Markku Juusola, källor FNB, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.06.2016

Vilket nordiskt land är bäst i fotboll? Island naturligtvis!

Nu är gruppspelet i fotbolls-EM slutspelat. Den största överraskningen var hur bra Island klarade sig.

Island har inte förlorat en enda match. Island fick ihop flera poäng i gruppspelet än Portugal. Island är det enda nordiska landet som kom vidare till slutspelet i europeiska mästerskapet.

glad isländsk supporter
De isländska supportrarna har haft mycket att glädja sig över i fotbolls-EM.

 

Det ser ut som om inget lag är riktigt överlägset i EM den här gången. Till och med Italien, Spanien och Tyskland har ibland spelat dåligt. Det är svårt att tippa vilket lag som vinner turneringen.

Sverige förlorade sin sista gruppspelsmatch mot Belgien med 0-1. Sverige kom inte vidare från gruppspelet. Samtidigt tog Zlatan Ibrahimovic karriär i Sveriges landslag slut. Ibrahimovic meddelade att den sista EM-matchen är hans sista landslagsmatch. Han har gjort sammanlagt 62 mål i det svenska landslaget under 15 år.

fotbollsspelare sparkar
Zlatan Ibrahimovic lyckades inte göra mål i en enda match i detta fotbolls-EM.

 

Också en annan superstjärna, Portugals Cristiano Ronaldo, har haft svårt att göra mål. Han lyckades ändå till slut. Det blev två mål i matchen mot Ungern. Matchen slutade ändå oavgjort med siffrorna 3-3. Ungern överraskade och vann sin grupp. Portugal blev trea i gruppen.

Slutspelsmatcherna börjar lördagen den 25 juni. I de här matcherna är det bara vinnarna som går vidare. Det blir alltså spännande matcher.

På lördagen möts Kroatien och Portugal och måndagen den 27 juni möts Island och England. Också Spanien och Italien spelar på måndagen.

Både Spanien och Italien har varit förhandsfavoriter, men den ena åker ur turneringen efter den matchen. I det förra europeiska mästerskapet spelade just Spanien och Italien i finalen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)