Kimi Räikkönen är en ovanlig idrottsstjärna

Text: Petri Kiuttu
Foto: @calloalbanese
Artikel publicerad: 29.08.2018

Den finländska formel 1-föraren Kimi Räikkönen berättar sitt livs historia i den nya boken Den okände Kimi Räikkönen.

Författaren Kari Hotakainen har skrivit en bok om racerföraren som inte tycker om att prata i onödan. Kimi Räikkönen är mest känd för att han inte vill tala om sig själv. Och ännu mindre vill han prata om sitt yrke, racerkörandet.

Hotakainen berättade för Räikkönen att han ville skriva formel 1-förarens memoarer. Författaren blev förvånad över att Räikkönen gick med på det. Till slut talade Räikkönen till och med gärna om svåra saker, till exempel om sin far Matti Räikkönens död.

Hotakainen reste flera gånger till Räikkönens hem i Schweiz för att tala med Kimi och hans familj. Hotakainen fick vara med på några formel 1-tävlingar. Han fick till och med komma in på Ferraris depå-område. Hotakainen har berättat att det här hörde till det intressantaste och mest spännande han har gjort under sitt arbetsliv.

– Vi hade mycket att tala om, också annat än bilar. Vi talade till exempel om barnuppfostran och om vardagen i en barnfamilj, berättar Hotakainen.

Från enkla förhållanden

Kimi Räikkönen har en enkel bakgrund. Familjen var inte rik men föräldrarna stödde Kimi ända från barndomen. De satsade nästan alla sina extra pengar på Kimis och hans bror Ramis hobby, bilsporten karting. Kimi var bara 18 år och kunde inga andra språk än finska när han slutade yrkesskolan och gav sig ut i världen.

– Familjen Räikkönen är ovanlig. Hela familjen har levt för motorsporten och njutit av det, också mamma Paula, berättar Hotakainen i en intervju för Yle Nyheter.

Föräldrarnas satsning lönade sig. Kimi kom med i den mest kända bilsportserien i världen, Formel 1. Han tog sig till toppen och är nu mycket rik, känd och framgångsrik.

Räikkönen har ändå samma grundinställning och samma funderingar som förr.

– Han är en vanlig folkets man. Han är killen som lämnade bilmekanikerstudierna på hälft i yrkesskolan, säger Hotakainen.

Boken är skriven på finska och heter Tuntematon Kimi Räikkönen. Boken finns ändå också i svensk version.

Källor STT, Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)