Kom igång igen efter julmaten

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.12.2016

Man kan lugnt äta god julmat om man annars rör sig tillräckligt och äter hälsosamt.

Under julen äter vi mycket och då kan vikten stiga. Efter julen känner många att de måste bli av med ett par kilo. Hur ska man motionera om man vill minska vikten?

Motionsterapeut Timo Haikarainen jobbar med träning. Han har också undersökt hur motion påverkar kroppen. Han rekommenderar grenar där människan tränar de stora musklerna och gör av med mycket energi. Gång, joggning, skidåkning, simning och cykling är sådana grenar. De här grenarna tränar också uthålligheten.

Haikarainen rekommenderar att motionären har ett klart mål. Det kan till exempel vara att gå ner fem kilo till slutet av mars.

– Det är också bra att bestämma hur man ska nå målet, säger Haikarainen.

Till en början kan man motionera en halv timme 3-4 gånger per vecka. Småningom kan man öka träningen.

Men om man vill gå ner i vikt är det inte särskilt effektivt att bara motionera. Man måste också äta hälsosamt. Om man försöker  banta bara genom att träna kan det leda till besvikelse, skador, dåliga resultat och att man slutar träna.

– Jag rekommenderar inte att man äter bara sallad hela julen. Man kan nog äta både skinka och choklad också. Det viktigaste är att äta hälsosamt när det inte är helg och fest.

Man kan börja med en hälsosam livsstil genast när julen är slut.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)