Konstsimmarna siktar på EM

Text: Maria Österlund, Källa Suomen Uimaliitto, simklubben Neptun.se
Foto: Suomen uimaliitto
Artikel publicerad: 15.03.2024

Finlands unga landslag i konstsim hade sin första internationella tävling i Belgien i slutet av februari.

Nio unga konstsimmare från Finland deltog i 4th Wolf Cup i Belgien i slutet av februari.

– Flickorna simmade fint. Det här var det bästa resultatet de har gjort hittills på tävling, säger gruppens tränare Katariina Narraway.

Narraway berättar att situationen ändå var onödigt spännande. Simmarnas resväskor tappades bort på flygfältet. Det betydde att utrustning saknades under en del av tävlingen.

– Det blev bråttom att skaffa det vi behövde, säger Narraway.

Nu väntar simmarna och tränaren på att få veta hur långt deras poäng räcker. Om poängen räcker till hoppas Finlands konstsimmarlag få åka till EM i konstsim i Aten i Grekland i maj.

Som balett i bassängen

Konstsim är en idrottsgren som kombinerar simning och gymnastik eller balett. Konstsim är en estetisk gren där de tävlande får poäng, på samma sätt som i konståkning på skridskor.

Konstsimmarna gör sina program i en simbassäng. Till det fria programmet spelas musik.

I en tävling har konstsimmarna både tekniska och fria program. I det tekniska programmet ska simmarna göra en del figurer som är bestämda på förhand.

I Finland sysslar ungefär 200 personer med konstsim. Både kvinnor och män kan konstsimma. Men i Finland är det just nu bara flickor som konstsimmar.

Konstsim är en tung idrottsgren eftersom man måste hålla andan under vattnet. Konstsimmarna håller andan mellan 10 och 30 sekunder i gången när de gör sina konster. Konstsimmarna har klämmor i näsan för att inte få vatten i näsan.

Nio unga kvinnor i simdräkt och med badmössor på huvudet.
Matilda Erkkilä, Nelli Joensuu, Ilmi Kohonen, Pihla Mäkelä, Viivi Nuopponen, Hilla Paavilainen, Hilda Pitkänen, Noora Salo och Eva Sundström hör till Finlands unga landslag i konstsim. Bild: Suomen uimaliitto

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)