Lina dömer i fotbolls-EM

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.05.2022

Lina Lehtovaara är en av domarna som ska döma matcherna i fotbolls-EM för damer i sommar. Det är ett uppdrag hon är glad över.

I slutet av april fick Lina Lehtovaara veta att hon är en av de 13 domare som ska döma matcher i europeiska fotbollsmästerskapen för damer i sommar. Turneringen spelas i England 6–31 juli.

– Jag är glad över att finnas med på listan över domare. Jag har jobbat mycket för det här. Jag var med i EM redan 2017, men då var jag 4:e domare. Det betyder att jag var reserv. Nu är det jag som får hålla i visselpipan och döma matcher, säger hon.

Lina Lehtovaara har jobbat som fotbollsdomare i över 20 år. Hon har dömt flera hundra matcher. Internationellt dömer hon mest dammatcher, men i Finland dömer hon också herrmatcher.

Krävs god kondition

En domare ska vara både snabb och uthållig. Domaren springer mellan 10 och 12 kilometer under en match. Dessutom ska domaren helst se allt som händer i matchen.

– Fast det finns ju också assisterande domare som hjälper till. Och numera granskas oklara situationer i stora viktiga matcher genom videogranskning som kallas VAR. Men visst måste man vara mycket koncentrerad, säger Lina.

Lina hoppas få döma minst tre matcher i EM, men hon vet inte ännu vilka. Som finländare får hon inte döma Finlands matcher. Finlands damer spelar i samma grupp som Spanien, Tyskland och Danmark.

Hur tror du det går för Finland?

– Jag hoppas förstås att det går bra. Men det är en tuff grupp och det blir svårt för Finland att gå vidare från gruppspelet. Jag hoppas ändå att Finland spelar bra och kan överraska i någon match. I fotboll är allt möjligt, säger hon.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)