Löpning är en populär gren

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.03.2015

Förr uppfattade människor löpning som något bara idrottare sysslar med. Idag har många insett att det är en bra motionsform.

– Idrottsorganisationerna har jobbat länge med att göra löpning till en vanlig motionsform, på samma sätt som längdskidåkning. Nu börjar arbetet äntligen visa resultat. Det är väldigt många som är intresserade av löpning idag. Och det är bra för löpning, eller joggning, är en motionsform som passar de flesta, säger Jouni Leppäsaajo som är löptränare i föreningen Puistolan Urheilijat i Helsingfors.

Det fina med löpning är att det är enkelt, billigt och passar människor i alla åldrar. Det är dessutom effektivt. På bara några veckor kan man förbättra sin kondition.

– Många idrottsgrenar är svåra att börja med i vuxen ålder. Men de flesta har ändå sprungit eller löpt lite som unga. Därför hittar kroppen rörelsemönstret när man springer också senare i livet.

Leppäsaajo säger ändå att det är viktigt att börja försiktigt.

– Man ska känna efter hurdan grundkondition man har. Om man inte har motionerat på länge kan man börja med att promenera och bara försöka springa 5 minuter och sedan promenera igen.

När man känner att man orkar mera kan man öka löpandet till 20 minuter. När man börjar räcker det med 2-3 motionsrundor per vecka. En annan viktig sak är att inte springa för fort.

– Jag brukar säga att man ska ta det så försiktigt att man kan prata medan man joggar. Om man flämtar så springer man för fort, säger Leppäsaajo.

Bra löpskor som dämpar stötarna är en bra investering för den som vill börja jogga. När man börjar jogga kan man få ont i muskler och leder. Bra skor kan göra att man får mindre ont.

– En viktig sak är att börja försiktigt och att ge muskler och leder tid att återhämta sig. Om man tränar för hårt och för ofta kan man få besvär och då kanske intresset för att jogga försvinner mycket fort, säger Leppäsaajo.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)