Många länders ledare väljer att inte åka till OS i Peking

Text: Petri Kiuttu, källor MTV3, STT, Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 09.02.2022

Många länders ledare har valt att inte åka till vinter-OS i Peking. De bojkottar de olympiska spelen som arrangeras i Kina.

Att bojkotta betyder att man genom att inte delta i någonting försöker påverka. I det här fallet vill ledare och politiker påverka genom att inte resa till Kina. De vill att de mänskliga rättigheterna ska bli bättre i Kina.

Många saker med vinter-OS är bra i Kina. Arenorna och platserna där idrottarna tävlar är moderna och fina. Det är trevligt att titta på tv-sändningarna från tävlingarna.

På plats i Kina finns det ändå ingen publik som tittar på tävlingarna. Det beror på att Kina har mycket stränga coronaregler. Kina vill inte att coronaviruset sprids och förstör vinter-OS.

Ungefär 3 000 idrottare deltar i tävlingarna i OS i Peking. Idrottarna kommer från 91 olika länder.

Idrottarna, tränarna, servicepersonalen och journalisterna är alla i en så kallad coronabubbla. Det betyder att de inte får röra sig fritt och inte träffa vem de vill. Alla måste också göra coronatest ganska ofta.

Mycket tal om mänskliga rättigheter

Det har varit mycket tal om mänskliga rättigheter i samband med de olympiska spelen i Kina. Kina behandlar en del människor och folk dåligt. Särskilt uigurerna och tibetanerna behandlas dåligt i Kina.

Människorättsorganisationen Amnesty säger att Kina varje år dömer flera tusen människor till döden. Det här gör man utan att människorna har fått en rättvis rättegång. Kina avrättar, alltså dödar, varje år fler människor än alla andra länder tillsammans. Det är också vanligt att människor i Kina torteras när de förhörs.

Länderna i väst och människorättsorganisationer fördömer Kinas människorättskränkningar. Av den här orsaken har många ledare från västländerna valt att inte åka till OS i Peking. Till de här länderna hör Australien, Storbritannien, Kanada, USA och Danmark.

Finlands kulturminister Antti Kurvinen tänkte åka till vinter-OS. I sista stund före OS-invigningen bestämde han ändå att han inte åker.

Kina medger inte att landet behandlar människor från olika minoriteter dåligt. Kina anser att västländerna har fel.

Putin deltog i öppningen

Rysslands president Vladimir Putin deltog i öppningen av vinter-OS i Peking. Putin säger att han och Kinas president Xi Jinping är emot bojkotter. Putin säger att det är fel att blanda ihop sport och politik. Putin säger att han och Xi Jinping högaktar de olympiska spelens traditionella värden. Till dem hör jämlikhet och rättvisa.

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping skrev under ett gemensamt uttalande. Länderna motsätter sig tillsammans att Nato tar nya medlemmar och blir större. Ryssland och Kina kritiserar USA:s roll i världen.

os peking demonstration
En person demonstrerade utanför Internationella olympiska kommitténs högkvarter i Lausanne i Schweiz den 3 februari. Samma dag hölls öppningsceremonin för OS i Peking. På skylten står det ”Skäms Kina!”.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)