Många mångkulturella idrottare

Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.12.2015

Många finländska toppidrottare har utländska rötter.

Många fotbollsspelare i Finlands ungdomslandslag har rötter i något annat land. De kan vara invandrare, de kan vara barn till invandrare eller deras ena förälder kan vara utländsk.

Enligt Statistikcentralen hade Finland 2014, 300 000 invandrare. Antalet stiger hela tiden. I år kommer 30 000 asylsökande till Finland. Invandrarnas andel av hela befolkningen är 5,5 procent.

Invandrarna är starkt framme inom toppidrotten. I fotboll, basket och kampsporter finns det lika många idrottare med utländsk bakgrund som infödda finländare.

– Som barn hade vi inte samma möjligheter som finländska barn. Fotbollen är min möjlighet, säger Armend Kabashi som är alban från Kosovo.

– Om man vill vara bättre än andra måste man träna mera. I Iran skolkade jag från skolan och spelade bara fotboll, säger Mostagh Yaghoubi. Han kom med sin familj som flykting till Finland från Afganistan via Iran.

Den stora flyktingkrisen kan leda till hårdare attityder gentemot invandrare. Men idrottarnas erfarenheter stöder inte påståendet. Yaghoubi säger att han är helt och fullt finländare.

– Tränarna, lagkamraterna, familjerna och hela S:t Michel har tagit väl emot mig. Finland är numera ett ganska tolerant land.

En av idrottarna med invandrar-bakgrund som har klarat sig bäst är fotbollsspelaren Shefki Kuqi. Han har spelat både i Finlands landslag och i den högsta serien i England. Kuqi är kosovoalban. Hans spelarkarriär är redan slut men nu tränar han Vanda-klubben PK-35.

1 svar på ”Många mångkulturella idrottare”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)