Många världsrekord i OS i Tokyo

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.08.2021

Det blev många nya världsrekord i sommar i OS i Tokyo. Finland vann sammanlagt två bronsmedaljer. De olympiska sommarspelen avslutades söndagen den 8 augusti.

Tre nya världsrekord sattes på Olympiastadion i Tokyo under de olympiska sommarspelen i år. Karsten Warholm från Norge vann 400 meter häck. Han satte nytt världsrekord i finalen. Warholm är den första personen i världen som sprungit 400 meter häck på mindre än 46 sekunder.

Det blev nytt världsrekord också i damernas 400 meter häck. Häcklöparen Sydney McLaughlin från USA sprang det nya världsrekordet på 51,46 sekunder.

Bilden visar Sydney McLaughlin och en resultattavla på Tokyo Olympic Stadium. Resultattavlan visar att McLaughlin satte världsrekord på damernas 400 meter häck.

 

Yulimar Rojas från Venezuela vann damernas tresteg. Därmed blev Rojas den första kvinnan från Venezuela som vann en olympisk guldmedalj. Hon förbättrade världsrekordet med 17 centimeter. Det nya rekordet är 15,67 meter. Rojas är 1,92 meter lång och mycket slank. Experter tror att Rojas någon dag kan hoppa över 16 meter.

På bilden landar Yulimar Rojas från Venezuela i sanden i slutet av ett trestegshopp. Rojas satte nytt världsrekord i damernas tresteg i sommarspelen i Tokyo.

 

Skor, banor eller idrottare?

De goda resultaten i friidrott i de olympiska sommarspelen har förklarats med att löparbanan i Tokyo Olympiastadion har ett nytt ytlager. Löparens steg studsar bättre mot den nya ytan än på en vanlig löparbana.

Den andra förklaringen är en ny typ av löparskor. Med hjälp av de nya skorna studsar löparen bättre från löparbanans yta än tidigare. Löparens steg blir på därför längre.

Karsten Warholm använder den nya typen av löparskor. Warholm har testat skorna tusentals gånger. De nya skorna har utvecklats i en skofabrik tillsamman med Mercedes Formel 1-team. Många Formel 1-stall har stor erfarenhet av de material som används i skorna.

– Skorna är tunna och lätta. Det känns som att springa barfota, säger Warholms tränare Leif Alnes.

I slutändan är det ändå idrottarna som gör bra resultat.

Finlands Sara Kuivisto gjorde också bra ifrån sig på löparbanan i Tokyo. Hon satte rentav fyra nya finska rekord. Hon förbättrade två gånger Finlands rekord på sträckorna 800 meter och 1 500 meter. Kuivistos tider räckte tyvärr inte till finalplats.

Löparen Sara Kuivisto satte hela fyra finska rekord i Tokyo.

 

Brons för Mattsson och Potkonen

De finländska idrottarna har hittills vunnit två bronsmedaljer i de olympiska sommarspelen i Tokyo.

Simmaren Matti Mattsson kom trea i 200 meter bröstsim.

– Det är en fantastisk känsla, sade Mattsson efter simningen. Mattsson säger att han har drömt om en OS-medalj sedan han var liten.

Simmaren Matti Mattsson är glad över att han äntligen fick OS-brons.

 

Boxaren Mira Potkonen tog OS-brons i lättvikt. Potkonen var besviken trots att hon fick medalj. Potkonen avslutar sin karriär efter OS i Tokyo.

– Jag är ledsen för att min karriär som boxare slutar så här, sade Potkonen efter boxningsmatchen.

På bilden kramar boxaren Mira Potkonen sin koreanska motståndare efter matchen.

 

Det sattes även många andra världsrekord i Tokyo i sommar. Caeleb Dressel från USA satte två världsrekord i simning, ett i 4 x 100 meter stafett och ett annat i det individuella 100 meter fjärilsim. Tyngdlyftaren Lasha Talakhadze från Georgien satte hela tre nya världsrekord. Han lyfte bland annat 265 kg i frivändning och överstöt.

Världsrekord i bancykling slogs flera gånger under OS i Tokyo både av damlag och herrlag. Dessutom sattes nya världsrekord i sportklättring och sportskytte.

De olympiska sommarspelen i Tokyo avslutades söndagen den 8 augusti. Nästa sommar-OS är i Paris i Frankrike år 2024. Men innan det blir det vinter-OS i Peking i Kina. De olympiska vinterspelen äger rum redan nästa vinter mellan 4 februari och 20 februari 2022.

Källor: Yle, Iltalehti, Finlands olympiska kommitté, New York Times

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)