Mariehamn IFK är mästare

Text: Markku Juusola, källa FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.10.2016

Mariehamn IFK är finländsk fotbollsmästare. Mästerskapet avgjordes på söndagen på hemmaplan i Mariehamn. Mariehamn IFK vann över Ilves från Tammerfors med 2-1. Det ledde till att Mariehamn fick tre poäng mera än Helsingforsklubben HJK.

Det är en ganska stor överraskning att mästerskapet gick till Åland. HJK var den stora favoriten. HJK använde nästan tre gånger så mycket pengar till spelarlöner som Mariehamn IFK gjorde. Det finns över en halv miljon invånare i Helsingfors. I Mariehamn finns det bara 11 000.

– Lagandan är det viktigaste för laget. Vi lever som en familj, sade anfallaren Dever Orgill efter att mästerskapet var klart.

– När vi gjorde segermålet 2-1 fick jag en tår i ögat och en klump i halsen, sade Jani Lyyski. Han är kapten i Mariehamn IFK.

Fotbollsklubbens framgång är en stor sak för hela Åland. Mariehamn är Ålands huvudstad. Det bor sammanlagt 30 000 personer på Åland. På söndagen kom 4 000 personer för att se matchen mellan IFK och Ilves.

– Det här var en fantastisk händelse, sade Jani Lyyski och berömde publiken.

Mariehamn IFK steg upp till ligan för tio år sedan. Det är första gången den åländska klubben vinner fotbollsmästerskapet. HJK fick silver och SJK från Seinäjoki fick brons i ligan.

I fjol vann Mariehamn IFK Finska cupen men inte mästerskapet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)