Medaljregn över Sisujengi

Text: Markku Juusola
Foto: Lauri Jaakkola
Artikel publicerad: 28.03.2019

Finland fick hela 47 medaljer i Special Olympics-tävlingarna.

Special Olympics i världens största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Evenemanget ordnas vart fjärde år. I år ordnades idrottstävlingarna i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten som ligger på en ö i Persiska viken.

Idrottare från 190 länder deltog. I Special Olympics är tanken att alla ska få känna att de lyckas. Finland deltog med 71 idrottare. Finlands lag kallas Sisujengi. Finland fick hela 47 medaljer. Det blev 14 guld, 21 silver och 13 brons.

Finländarna klarade sig mycket bra i ritt. Olli Aarnio fick tre guldmedaljer i ritt. Lotta Romsi vann två guld och ett silver i ritt. I basket för damer var Finland också bäst.

Andra vinnare var Joonas Rasinen i ritt, Nea Tilli i kulstötning och Johanna Koskinen i bowling. Matti Heino fick guld i judo och Doni Siivonen vann i ryggsim. Henri Marttinen vann i golf och Eila Willgrén i gymnastikgrenen band.

– Jag vill visa att vi som har en utvecklingsstörning också kan klara av vad som helst. Ingen får lämnas utanför, sade Sanna Sepponen. Hon fick silver i tennis.

Källor VAU ry, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)