Miko Äijänen är en lovande squashspelare

Text: Petri Kiuttu
Foto: Tommi Tapola
Artikel publicerad: 26.06.2020

Miko Äijänen sysslar med sporten squash. Många tror att han kan bli en världsstjärna inom sporten.

Miko Äijänen fyller 23 år den 18 juli. Han bor i Träskända. Förra året tog han sig till nummer 88 på listan över de bästa squashspelarna i världen. Det här är en fin prestation.

Äijänen har hittills tagit två turneringssegrar och tre finalplatser. Han har också valts till månadens proffsspelare i hela världen. Den unga spelaren har ändå målet högre än så.

I en intervju för Team Finlandia berättade Äijänen i våras att hans mål är att vara en av de tio bästa squashspelarna i världen.

Sjukdom flyttade på drömmarna

Miko Äijänen var på väg mot toppen redan för fem år sedan. Han blev ändå sjuk i mykoplasma som är en bakteriesjukdom. Det tog lång tid för honom att bli frisk.

Miko Äijänens tränare heter Sami Elopuro. Elopuro var tidigare en mycket duktig squashspelare. Han var som bäst på sjätte plats på världsrankingen.

Elopuro säger att Äijänen tränar duktigt. Enligt Elopuro tränar Äijänen till och med så flitigt att tränaren måste hejda honom lite.

– Som ung var Miko en tuff tävlingsidrottare. Sedan började han spänna sig för mycket inför tävlingarna. Som tur är har han lärt sig vinna nu igen, säger Elopuro i en intervju i Helsingin Sanomat.

Miko Äijänen berättar själv att han fick hjälp när han diskuterade med en psykolog. Den finska sisun var också till hjälp.

Miko Äijänen studerar vid Trinity College universitetet i Harftford i USA.

Squash är en krävande gren

Squash är en mycket snabb och tung racketsport. Enligt sportens proffsorganisation PSA är squash världens tyngsta racketsport.

Sporten squash kommer att vara med i de olympiska spelen 2024. Det året arrangeras OS i Paris.

Enligt Finlands squashförbund spelas sporten i 185 länder. 20 miljoner människor spelar squash.

Källa HS

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)